We weten het nu echt niet meer en moeten dringend op ideeën gebracht worden. Groente-ideeën, want we zijn alle inspiratie rondom witlof, bloemkool en prei verloren. Kennelijk. Zelf zijn ze er bij de grootgrutter reuze mee in hun nopjes: ‘Snel klaar én gevarieerd: verse groenten met saus en een lekkere topping in één verpakking. Verrassend, makkelijk en lekker.’ Op de promotiefoto in het eigen magazine lacht een berg fraai gerangschikte stronkjes witlof je tegemoet. En het werkt nog ook, want in mijn eigen supermarktfiliaal om de hoek is het schap met ‘Groente idee’ alsmaar leeggerausd. Maar op een dag weet ik zowaar een exemplaar witlof-idee te bemachtigen. Het blijkt een zak voorgesneden witlof plus een miniknijpzakje kaassaus dat eruit ziet als mayonaise en een piepklein zakje met hamreepjes. Dit alles voor 1,99 euro. Dezelfde hoeveelheid witlof in stronkvorm (2 stuks) kost 50 cent. Ik meld het maar even.
Uit een zakje: AH Groente idee witlof met ham & kaassaus
Inhoud: Witlof. Kaassaus: water, 39% room, 15% geraspte kaas (melk, aardappelzetmeel, zout, zuursel, stremsel), zure room, gemodificeerd maïszetmeel, kruiden en specerijen, zout, tarwebloem, gistextract, conserveermiddelen (E202, E211). Achterham: varkensvlees, water, dextrose, zout, gistextract, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250).
Meneer Koken met Karin heeft er een hard hoofd in. Die bewaart jeugdtrauma’s aan de tot snot gekookte witlof van zijn moeder. Maar het moet. Voor volk en vaderland! Trouw volg ik de aanwijzingen op de verpakking: witlof acht minuten koken, afgieten, kaassaus en ham erdoorheen roeren en ‘nog ca. 1 minuut verwarmen’. Hoe, dat staat er overigens niet bij. Het resultaat: tot snot gekookte witlof met waterige kaassaus en een krenterig klein beetje hamfrutsels. Dat kan beter. En makkelijker. En veel lekkerder. Vindt zelfs meneer Koken met Karin.
Zelf maken? Mijn recept voor witlof ham-kaas is intussen opgenomen in mijn kookboek Handboek Oven. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.