• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 november 2010

Kikkoman sojasaus in het Okura

Eerder deze week had ik een kookworkshop in het Okura hotel. In de kelder hebben ze namelijk sinds kort een prachtige kookstudio, en daar kun je die fameuze Japanse chefs nu eindelijk eens op de vingers kijken. Inclusief de opperchef Oshima in eigen persoon die volop kookt, uitlegt, tips geeft (‘Nooo deksel!’) en na afloop zelfs bordjes stond af te drogen.

Sappemeer
Het begon allemaal met een uitnodiging van Kikkoman, die beroemde Japanse sojasaus in kekke flesjes die gewoon in Sappemeer worden geproduceerd. Wij Nederlands denken bij sojasaus namelijk aan sushi en sashimi, maar verder hebben we geen idee wat we ermee moeten. Dus blijven die kekke flesjes veel te vaak in het keukenkastje staan. Het is de Japanners een doorn in het oog, want die natuurlijk willen van hun flesjes af, geef ze eens ongelijk.

Zoutvervanger
Dus proberen ze het nu op de wetenschappelijke manier, met een onderzoeker uit Wageningen die heeft onderzocht dat je sojasaus prima in plaats van zout kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in tomatensoep, balsamico-vinaigrette of in vleessausjes. Voordeel: het smaakt lekker hartig (sojasaus is immers beroemd om z’n ‘umami’), maar ook: het scheelt zout. En eten wij westerlingen niet veel te veel zout? Nou dan!

Tomaten
Het verzamelde journaille mocht ook zelf even proeven. Aan de ijsbergsla met twee soorten dressing proefde ik eerlijkgezegd geen verschil, al rook de versie met sojasaus opvallend zuurder dan die met zout, maar de tomatensoep fleurde duidelijk op van een scheutje Kikkoman. Nu heb ik al tijden geleden van een Italiaanse vriend geleerd dat je altijd een scheutje sojasaus in je tomatensaus moet doen, dus daar kijk ik niet van op. Sterker nog: binnenkort heb ik daar een speciale kookvideo over.

Op de vingers kijken
Na het proeven mochten we aan de slag in de keuken, met meneer Oshima en zijn vijftallige equipe. Nou ja, aan de slag, probeer een Japanse chef maar eens werk uit handen te nemen… Ik mocht alleen beeldschone ossenhaas in plakjes snijden, en een collega mocht hetzelfde met twee aubergines. De rest van het hoofdgerecht deden de chef lekker zelf.

Maar het was een genot om ze op de vingers te kijken, en je steekt er nog een hoop van op ook. Zo moet je een aubergine eerst in de lengte even lichtjes inkerven met een scherp mes, dan is de harde schil straks beter te eten. En je krijgt meteen een bloemetjes-achtige vorm. En heb je alleen dunne stukjes ossenhaas? Inkerven, openklappen, plat neerleggen en hoppa, je hebt een volwaardige portie.

Ook heb ik voor het eerst van mijn leven kennis gemaakt met een verse wasabistengel, die je het beste kunt raspen op een plankje bespannen met een stukje haaienhuid. De smaak is vol en geurig, en gek genoeg veel minder pittig dan de wasabi uit de tube.

‘Mijn’ ossenhaas zag er uiteindelijk zo uit: shii-zakana, oftewel ‘filet of beef with seasonal mushrooms’. Let vooral ook op het rondje aubergine.In de bijbehorende saus ging een ferme scheut teppanyakisaus uit een flesje van Kikkoman, hoewel ze dat volgens de chef in het restaurant nooit doen, daar wordt hij  ‘uiteraard altijd zelf gemaakt’, van sojasaus, saké, mirin en suiker. ‘En dan veel proeven’. Die gele dingetjes bovenop, dat zijn dahlia’s.
Maar de hoofdprijs ging naar de tsukuri, oftewel de drie soorten sashimi in een iglo van ijs.

De beelschone compositie ging uiteraard vergezeld van een schaaltje met sojasaus. Want die is ook heel geschikt om sashimi in te dippen. Wist u dat al?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tomatensoep zonder pakje

ANWB test wegrestaurants

Proeverij van zoet en zout

Vorig bericht: « Rosbief met rode biet
Volgend bericht: Toscaanse aardappeltjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN