Inktzwarte risotto, heb ik altijd al willen maken. En mijn visboer verkoopt tegenwoordig gewoon zakjes inkt, dus waar wacht ik nog op? Op het recept van Nigella. Het komt uit haar nieuwe boek Keuken waar ik gisteren over schreef. Ze noemt het zelf een ‘prachtig, ietwat somber gerecht, een perfecte maaltijd voor een afspraakje tussen twee gothics’. En als je wilt, mag je de inktvisjes van haar ook weglaten en de boel helemaal zwart laten, maar je zou wel gek zijn.
Nodig voor 2 (hoofdgerecht) of 4 (voorgerecht) personen:250 g babyinktvisjes (schoongemaakt gewicht)
1 liter groentebouillon
scheutje olijfolie
6 lente-uien,in dunne plakjes
1 knoflookteen
250 g risottorijst
125 ml rode wijn
2 zakjes inktvisinkt
1 verse rode chilipeper zonder zaadjes, fijngehakt
handje gehakte peterselie
peper uit de molen.
Snij de inktvis in dunne ringen. Verhit de bouillon tot kokendheet. Doe 2 eetl olie in een grote pan met dikke bodem en bak de lente-uitjes al roerend zacht in 2 minuten. Rasp er de knoflook bij en zet het vuur hoog. Roer de rijst erdoor tot alle korrels vettig en glanzend worden. Giet de rode wijn erbij en laat inkoken.
Trek je CSI-handschoenen aan, knijp de inkt uit de zakjes en doop de uitgeknepen zakjes voorzichtig in de bouillon in de pan om er ook het laatste restje inkt uit te halen.
Begin nu al roerend soepopscheplepels hete bouillon bij de rijst te scheppen en wacht tussendoor telkens tot het vocht volledig geabsorbeerd is.
Wanneer de rijst eenmaal 15 minuten gekookt heeft, hoef je iets minder fanatiek te roeren. Verhit 2 eetl olijfolie en de Spaanse peper in een hete koekenpan tot ze sissend heet zijn en doe er dan de inktvisringen bij. Roerbak de ringen 3 minuten. Doe er naar smaak zwarte peper uit de molen bij.
Tegen die tijd zou ook de zwarte risotto klaar moeten zijn. Verdeel die over 2 warm soepborden, schep er wat pepertjes en intkvisringen op en strooi er de peterselie over.
Dit recept komt uit het boek Keuken van Nigella Lawson, lees hier mijn recensie.