Op het gevaar af een repeterende grammofoonplaat te worden, moet ik het echt even dringend met u hebben over de pakjes van Knorr. Daarop staat prominent ‘Onze belofte: met lekker veel groente, meer dan 200 g per persoon’ terwijl er in werkelijkheid geen flinter, geen snipper, geen fliebeltje groente inzit. Mag dat zomaar van de reclamecodecommissie? Is dit geen gevalletje pure consumentenmisleiding? Waarom komt het volk niet in opstand?
En het gaat niet om één pakje, het is een hele serie. Laatst had ik het er al over dat die poedermixen tegenwoordig al bijna vier euro kosten, maar nu trof ik er zowaar eentje van 5,20 euro. Een maaltijdmix voor 2 à 3 personen. ‘Wereldgerecht Indiase kip Jalfrezi’ stond erop, ‘een Indiaas gerecht met rijst, kruidige kip en currysaus, vol natuurlijke ingrediënten’.
UIT EEN PAKJE: Indiase kip Jalfrezi
Rijst: rijst.
Specerijenmix: zout, geroosterd uipoeder 18%, zetmeel, suiker, knoflookpoeder 12%, gember, paprikapoeder, komijn, sesamolie, kurkuma.
Kruidenmix: geroosterd uipoeder 21%, knoflookpoeder 14%, zetmeel, suiker, zout, koriander, gistextract, komijn, groentensapconcentraat 3% (knolselderij, wortel, prei, ui), kurkuma, paprikapoeder, gember, maïsolie, korianderblad, kardemom.
Zelf toevoegen: 225 g kipfilet, 100 g sperziebonen, 2 tomaten, 1 ui, 1 rode paprika, 1 gele paprika.
Vijf euro twintig, mensen. Voor een kartonnen doos gevuld met lucht waar je zelf nog voor acht euro – ik heb het speciaal even voor u uitgerekend – kipfilet, sperziebonen, tomaten, een ui en twee paprika’s bij moet kopen. Groente schittert in het pak zelf zoals gezegd door afwezigheid, en kip dus ook, maar wat o wat zit er dan wél in zo’n kartonnen doos? Een zakje rijst plus twee zakjes poeder. Een kruidenmix om saus mee te maken, bestaande uit uipoeder, knoflookpoeder, zetmeel, suiker, zout, koriander, gistextract, komijn, groentesapconcentraat, kurkuma, paprikapoeder, gember, maïsolie, koriander en kardemom. En een specerijenmix om de kip in te marineren, samengesteld uit ongeveer dezelfde ingrediënten, alleen dan in een iets andere verhouding en met zout als hoofdingrediënt.
Het Indiase restaurant bij mij om de hoek heeft ook kip Jalfrezi op de menukaart. Daar heet het ‘Stukjes tandoori kip tikka bereid met tomaat, paprika, ui en groene pepers.’ Authentiek lekker, voor 19,50 euro per persoon.
Ik besloot om het zelf eens te maken, en dan uiteraard zonder pakje. Ik testte het op drie totaal verschillende manieren, met en zonder kip. Allemaal een groot succes. De vegaversie bleek het meest verrassend, dus die mocht in de krant. En ik kan u beloven: deze is met écht lekker veel groente, en niemand mist de kip.
RECEPT Vega Jalfrezi (zonder kip)
Nodig voor 4 personen:
400 g flespompoen (schoon gewicht)
1 rode paprika
1 groene paprika
3 wortelen (± 250 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 grote ui
3 knoflooktenen
3 cm gember
1 groene peper
2 eetl tomatenpuree
2 theel korianderpoeder
2 theel komijnpoeder
2 theel gerookt paprikapoeder
1 theel kerrie
snuf cayennepeper
handje verse koriander
plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pompoen (zonder schil) in dobbelsteentjes, de paprika’s in grove ruiten, de wortel in plakjes. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg 1 theel korianderpoeder, 1 theel komijnpoeder, 1 theel paprikapoeder, zout, peper, cayennepeper en 3-4 eetl olie toe. Hussel grondig. Rooster ± 20 minuten in de oven tot gaar met hier en daar een geblakerd randje. Snipper intussen de ui. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en fruit de ui zachtjes 5 minuten. Hak de knoflook, gember en groene peper (zonder zaadjes) fijn. Voeg toe aan de pan en bak even mee. Daarna mag de tomatenpuree erin, de overige theelepels korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder plus de kerrie. Bak ook weer even mee. Voeg de bliktomaten en zout toe en laat zonder deksel 10 minuten pruttelen. Meng de ovengroente door de saus. Garneer met koriander. Lekker met rijst en/of naan.
TIP:
Wie regelmatig een dagje zonder vlees eet, krijgt heus toch wel genoeg eiwitten binnen. Wie daar toch bezorgd over is, kan ook nog een uitgelekt blik kikkererwten toevoegen aan de bakplaat.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
HEB JE AL EEN BOEK?
Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Bijvoorbeeld het best verkochte vega-kookboek van 2022 (hoezee!). Net als al mijn kookboeken te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.