Als je paprika’s kunt roosteren (of, zo je wilt, poffen), kun je ook in een handomdraai deze mooie rode zacht-zoete paprikaolie maken. Hij komt uit het gisteren besproken kookboekje Paprika en met wat doperwtjes en coquilles erbij, maak je een chique en fleurig voorgerecht.
Nodig2 gepofte, ontvelde rode paprika’s (zie filmpje)
1 knoflookteentje, fijngehakt
200 ml olijfolie
100 ml maïskiemolie
zout
Pureer de paprika’s en de knoflook met een staafmixer door de olijfolie en maïskiemolie. Breng op smaak met zout. Roer de olie door een zeef. “Deze bijzondere olie smaakt verrukkelijk bij gebakken coquilles met doperwtjespuree” staat bij het recept, en op de foto zien we het gerecht ook in de verte flonkeren, maar een recept ontbreekt. Wel vind ik ergens anders in het boek een recept van doperwtenpuree, dus dat geef ik hierbij ook maar:
Kook 200 g diepvriesdoperwten in 5 minuten gaar in kokend water, giet ze af en pureer ze samen met 2 eetl olijfolie met een staafmixer. Breng op smaak met zout.
En die coquilles? Da’s een fluitje van een cent. Koop mooie verse exemplaren, niet van die goedkope waterige diepvriesdingen. Reken op 2 (of zelfs 3) per persoon. Goed droogdeppen met keukenpapier. Bestrooien met zout en peper. Koekenpan heet laten worden. Klontje boter erin laten smelten met wat olijfolie. Coquilles erin. Kort (kort!) aan elke kant bakken.
Twee bergjes doperwtenpuree op een bord, coquilles erop, paprikaolie eromheen sprenkelen en klaar is Kees.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boekje Paprika, lees hier mijn recensie.