• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 december 2010

Kookboek Macarons

Als groot liefhebber van zowel koken als macarons is het eigenlijk schandalig dat ik me nog nooit aan het zelf bakken gewaagd heb. Maar ik wachtte gewoon op het juiste boek. En laat dat nu net verschenen zijn! Macarons-De geheimen van de patissier heet het. Geen ontilbaar koffietafelexemplaar maar een praktisch en handzaam boekje waarin auteur annex chefkok José Maréchal (van restaurant Café Noir in Parijs) het nou eens haarfijn uitlegt voor de thuiskok.

Soort pasta
Eerst het onvermijdelijke stukje geschiedenis. Gek genoeg heeft Catharina de Medici naar verluidt de macaron geïntroduceerd in Frankrijk, maar dan ‘als een soort pasta’. Ik heb geen idee wat ik me daar bij voor moet stellen. Maar in ieder geval duurde het een eeuw voordat de Fransen deze eenvoudige deegwaren wisten te ontwikkelen tot verfijnde koekjes. En wat voor een koekjes! Rond, zacht, bros, knapperig, smeuïg, chic, subtiel en dan toch in frisse knalkleurtjes. Onvergelijkbaar.

Tant-pour-tant
Voordat we aan de recepten toekomen is er eerst uitgebreide informatie per ingrediënt, dus amandel, ei, suiker, voedselkleurstof, chocola en boter. Wat is het? Waar komt het vandaan? Wat zijn de specifieke kookeigenschappen die je moet weten? Zelfs voedingswaarden komen aan bod, waarom weet ik niet, maar toch mooi meegenomen. En de patisserietermen natuurlijk. Een macaron bestaat uit twee op elkaar geplakte koekjes, die elk een ‘schelp’ blijken te heten. En die worden gemaakt van Franse of Italiaanse meringue, waarvan uitgebreid wordt uitgelegd wat de verschillen en de voor-/nadelen zijn. Het eiwitbeslag bestaat uit gelijke delen eiwit en gemalen amandelpoeder (‘tant-pour-tant’) en de bewerking ervan heet de ‘macaronage’. Kijk, zo poets je meteen je Frans een beetje op.

Verdomde bakpapier
De foto’s in het boek maken ook een hoop duidelijk, zoals hoe het beslag eruit dient te zien: wanneer is het te dik, wanneer te dun en wanneer precies goed. Daar heb je wat aan, als thuiskok. Net als tips hoe je de spuitzak vult en even wegzet (in een afgeknipte petfles of een … vaas), hoe je zorgt dat dat verdomde bakpapier niet steeds omkrult (vastplakken met tipjes deeg), hoe je even grote schelpen krijgt (rondjes tekenen met een glaasje). Er is zelfs een vraagbaak voor specifieke probleemgevallen en hoe je die oplost.

Een ideaal boekje dus. En natuurlijk ging ik meteen aan de slag! Morgen lees je hoe mijn allereerste macaron-bak-ervaring verliep, en krijg je meteen het recept van chocolademacarons!

José Maréchal, Macarons-De geheimen van de patissier, Uitgeverij Terra Lannoo, 9789089892720, € 14,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Rund

Kookboek Mangiamo!

Verkiezing kookboek van het jaar 2009

Vorig bericht: « Anti additieven? Nee, pro lekker!
Volgend bericht: Chocolade-macarons »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN