• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 januari 2011

Stamppot voor beginners (met andijvie)

Nederland, Amsterdam, 5 augustus 2010. Karin Luiten. Foto: Jorgen Caris, TrouwIk heb in mijn culicarrière intussen diverse malen mogen deelnemen aan een professionele proeverij van kant-en-klaarmaaltijden. Vooral die met Hollandse stamppotten is me goed bijgebleven. Wat hebben we smakelijk gelachen om die witlofstamppot die eruit zag als een klotsende vaalgele saus en de vergetengroentenstamppot met 9% sperziebonen, 9% spinazie, 7% broccoli en 1% prei – wat bij mijn weten toch echt geen vergeten groenten zijn – die merkwaardigerwijs overheersend smaakte naar… boerenkool. Maar de topper was toch wel de hete bliksem die door de aanwezigen unaniem werd bestempeld als ‘een bak kots’.

Treurig dampende bakjes die vooral smaken naar muf karton, tja, je moet er maar zin in hebben. Daarom ben ik elke keer in de supermarkt weer verbaasd om te zien hoeveel animo er voor is.

Uit een pakje:Daily Chef Andijviestamppot (met gehaktbal)
Andijviestamppot: 58% aardappel, 29% andijvie, magere melk, water, plantaardige olie, zout, gistextract, stabilisator E401, aroma, peper
Gehaktbal: 65% varkensvlees, 22% rundvlees, paneermeel, tarwezetmeel, zout, tarwebloem, soja-eiwitconcentraat, erwtenvezel, uienpoeder, specerijen, aroma’s (selderij, soja), stabilisator E415/E450/E451/E452, smaakversterker E621,antioxidant E301,kleurstof E150c/E150a, voedingszuur E330, gehydroliseerd soja- en maïseiwit.
Jus: water, gemodificeerd maïs- en aardappelzetmeel, suiker, aroma, smaakversterker E621/E631,soja, tarwe, zout, gistextracten, kleurstof E150c, voedingszur: melkzuur, verdikkingsmiddel E412, conserveermiddel E202, plantaardige olie.

Dezer dagen vallen ze werkelijk niet aan te slepen. ‘t Kan vriezen, ‘t kan dooien, maar wij Nederlanders eten kant-en-klare stamppot. En dat terwijl zelf stampen zo makkelijk is, en vooral zoveel lekkerder. Maar misschien hebben al die magnetronpingers het handstampen niet van huis uit meegekregen? Is het gewoon een educatief dingetje? Daarom vandaag stamppot voor beginners, de allermakkelijkste die er is, die met andijvie. Die kan er namelijk gewoon, hup, rauw doorheen.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 kg kruimige aardappels
400 g andijvie
250 g spekjes
1 dl melk
zwarte peper uit de molen
klontje boter

Schil de aardappels, snij ze in ongeveer even grote stukken en kook ze in water met zout gaar in ± 15 minuten. Hoe groter de stukken, hoe langer ze moeten koken. Bak intussen de spekblokjes uit in een koekenpan. Snij de andijvie in zo fijn mogelijke reepjes. Verwarm de melk in een steelpan (niet over laten koken…). Prik met een vork of de aardappels gaar zijn, giet af en laat even uitdampen. Stamp fijn met een pureestamper. Roer met een pollepel de hete melk erdoor tot een smeuïge puree. Meng de andijvie, de spekjes en het bakvet van de spekjes erdoor. Breng op smaak met lekker veel versgemalen zwarte peper. Zout is niet nodig, de spekjes zijn al zout.

Tips:

  1. Koop liever een verse stronk andijvie dan zo’n voorgesneden zak. Dat is goedkoper, maar bovenal kun je zelf veel dunnere reepjes snijden, waarmee de smaak verfijnder wordt dan met grove slierten.
  2. Altijd warme melk nemen, dan koelen de aardappels niet af. En alleen in hete gestampte aardappels gaart en slinkt de rauwe andijvie.
  3. Spekjes uitbakken in een koekenpan levert bakvet op en dat maakt de stamppot mooi smeuïg; geen kuiltje jus meer nodig. Spekjes uitbakken tussen 2 laagjes keukenpapier in de magnetron geeft daarentegen weer ultraknapperige spekjes. Of doe half-half.
  4. Kinderen in de categorie ‘zelluf doen’ in huis? Spekjes apart serveren om aan tafel erdoor te husselen.

stamppotmetbal

Oja, voor degenen die verlekkerd naar het plaatje kijken: vandaag behandelen we alleen de stamppot, mijn recept voor gehaktballen is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Wereldgerecht Sri Lanka: Dal curry

Artisjok met kerrievinaigrette

American pancakes

Vorig bericht: « Tonijnsalade
Volgend bericht: Gehaktballen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN