Tja, hoe gaan dingen in de keuken? Gerechten ontstaan heel vaak toevallig, gewoon gebaseerd op wat ik voorhanden heb in combinatie met iets wat ik al eens eerder heb gemaakt. Of in combinatie met een recept van een ander, want waarom altijd maar weer zelf dat wiel uitvinden?
Dit kliekjesrecept begon bijvoorbeeld bij een viscursus die speciaal gewijd was aan schaal- en schelpdieren. We kregen twee soorten Sintjacobsschelpen te proeven: vers uit de schelp versus los aangeleverd in een emmertje zoals de meeste viswinkels ze verkopen en de meeste horeca-etablissementen ze serveren. En die zijn steevast bevroren geweest. We proefden de coquilles rauw, in dunne plakjes, want zo proef je beter. Het verschil was stuitend. De verse waren mooie gladde plakjes met een lekkere beet, de ontdooide waren zacht, moesachtig, pruttig. Dat bord raakte dus niet leeg, en ik kreeg de restjes mee naar huis.
Toen herinnerde ik me een leuk recept van collega-blogster Monique van Loon, bekend van de populaire site Culy.nl en haar boek The Culy Way of Life. Een recept van gebakken coquilles met doperwtenpuree en pancetta. Doperwten heb ik altijd in de vriezer, pancetta altijd in de koelkast om spaghetti carbonara mee te maken. En omdat mijn coquillerestjes niet mooi genoeg waren voor de hoofdrol, besloot ik om er dopwertencarbonara mee te maken.
Voor 2 personen gaat het als volgt:
Zet alvast een grote pan water en zout op voor de pasta.
Zet ook een kleine pan op met water en zout en gooi daar zodra het kookt 250 g diepvriesdoperwtjes in. Kook 4 minuten, giet af. Hou 4 eetl apart voor de garnering, pureer de rest met de staafmixer samen met 1 klein knoflookteentje (uit de knijper), de blaadjes van 2 takjes verse munt en wat zout en peper uit de molen.
Laat 4 plakjes pancetta tussen vellen keukenpapier in de magnetron in 1- 1,5 minuut knapperig uitbakken. Verkruimel.
Kluts een groot ei los in een kom.
Dit kan allemaal van tevoren, zeker als je die doperwtjespuree een beetje warm houdt met alufolie.
Doe 200 g spaghetti of linquine in de pan. Bak intussen de coquilles, dat gaat heel snel, dus dat red je makkelijk terwijl de pasta kookt. Ga uit van 2 hele coquilles per persoon, en snij die elk overdwars in 2 of 3 plakjes. Verhit een pan tot flink heet, doe er dan wat olie en boter in, bak de plakjes coquilles heel kort aan beide kanten tot mooi gekaramelliseerd. Bestrooi met iets zout.
En nu snel handelen. Giet de pasta af in een vergiet. Doe terug in de warme pan met de doperwtenpuree, meng goed door elkaar. Giet het ei erbij, meng goed door elkaar en laat met deksel op de pan een minuut staan zodat het ei stolt. Serveer op warme borden met de coquilles er bovenop. Bestrooi met pancetta. Nog wat peper uit de molen erover en hoppetee.