• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 januari 2011

Gehaktballen

Vorige week behandelde ik in mijn kookrubriek in Trouw al stamppot, deze week zoals beloofd de gehaktbal.

Uit een pakje:Daily Chef Andijviestamppot met gehaktbal
Andijviestamppot: 58% aardappel, 29% andijvie, magere melk, water, plantaardige olie, zout, gistextract, stabilisator E401, aroma, peper
Gehaktbal: 65% varkensvlees, 22% rundvlees, paneermeel, tarwezetmeel, zout, tarwebloem, soja-eiwitconcentraat, erwtenvezel, uienpoeder, specerijen, aroma’s (selderij, soja), stabilisator E415/E450/E451/E452, smaakversterker E621,antioxidant E301,kleurstof E150c/E150a, voedingszuur E330, gehydroliseerd soja- en maïseiwit.
Jus: water, gemodificeerd maïs- en aardappelzetmeel, suiker, aroma, smaakversterker E621/E631,soja, tarwe, zout, gistextracten, kleurstof E150c, voedingszur: melkzuur, verdikkingsmiddel E412, conserveermiddel E202, plantaardige olie.

Ja natuurlijk, bij stamppot kan ook rookworst. Sterker nog, 71% procent van de Nederlanders eet het liefst een rookworst bij zijn stamppot, zo bleek een paar jaar geleden uit het nationale stamppottenonderzoek. Maar dat was geïnitieerd door een rookworstenfabrikant dus dat haalt je de koekoek. Bij een stamppot kun je net zo goed een gehaktbal serveren. Ook als je geen stamppot hebt trouwens.

De behulpzame slager komt bij de aanschaf van gehakt steevast aanzetten met een zakje gehaktkruidenmix. Uitgevonden in de jaren 80 door een slimme kruidengigant, waarna complete generaties eraan verslingerd zijn geraakt vanwege ‘de ouderwets lekkere oma-smaak’. Terwijl oma van gehaktkruidenmix natuurlijk helemaal geen weet had, die volstond met zout, peper en hooguit een snufje nootmuskaat. Belangrijkste ingrediënt van de kruidenmix: zout. En natuurlijk ook nog wat angstvallig geheim gehouden kruiden, specerijen en smaakversterkers, maar vooral dus zout. Maar nou heeft een beetje bal ook echt zout nodig, koks houden het op 1 gram zout per ons gehakt.

Zelf maken? Mijn recept voor gehaktballen is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groenterisotto

Cursus kookboek schrijven (deel 9: illustraties)

Pizza met snijbiet

Vorig bericht: « Stamppot voor beginners (met andijvie)
Volgend bericht: Guacamole »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN