De voorjaarsschoonmaak is vroeg begonnen! Ik zit namelijk midden in mijn Alles-uit-de-kast-weken. Het was eerst één week, maar het succes is dermate, dat ik nog even doorga. Wat houdt het in? Alles opeten wat nog in de kast staat te niksen, in de vriezer ligt te suffen en in de koelkast hangt te hangen. Dus eerst kijken in je voorraad, bepalen wat je gaat eten, en dan eventueel wat verse spullen erbij kopen. Een hamsteraar als ik heeft namelijk op zeker moment zoveel lekkere spullen op voorraad, dat het uiteindelijke opeten er soms bij inschiet. En da’s natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar de alles-uit-de-kast-opeet-weken.
Bijkomend voordeel: ik kan ineens heel snel koken. Zoals deze geheel zelfgemaakte lasagne:
Ingrediënten:
* Bakje bolognesesaus uit de vriezer (zelfgemaakt, recept uit mijn laatste boek)
* Potje artisjokharten
* Half doosje gedroogde lasagnevellen (even natmaken onder de kraan, vooral niet voorkoken!)
* 3 restjes belegen kaas, zelf gemalen (raspen had ook gekund, maar bij van die kleine rotstukjes is de keukenmachine een stuk veiliger voor je vingers)
* Snel gemaakte bechamelsaus met boter, bloem en melk (zie filmpje), plus een laurierblad dat ook nog in de koelkast lag.
Oké, de bechamelsaus mocht even tien minuten zachtjes gaarkoken, en het complete gerecht moest natuurlijk in de oven (in dit geval 40 minuten op 175 °C), maar het feitelijke handwerk (lees: bechamel maken, kaas malen, alles om en om in een ovenschaal draperen) duurde zeven minuten. 7 minuten! Kom d’r nog eens om.
Had ik al gezegd dat ‘ie heerlijk was? Bij deze.
Leermoment 1: zorg altijd voor (zelfgemaakte) eigen voorraad.
Leermoment 2: eet die voorraad ook weer op.