• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 februari 2011

Boeuf bourguignon

Vorige week zaterdag werd ik in een artikel in Trouw door filosoof Sebastien Valkenberg in één adem genoemd met Jean-Jacques Rousseau. Kort samengevat: “Wat een malligheid dat we met z’n allen terug willen naar de natuur, met kamperen, kruidentherapie en bevallen zonder ruggenprik. En dan moeten we van Koken met Karin ook nog allemaal natuurlijk en gezond eten zonder toevoegingen!” Hoog tijd om even iets recht te zetten, want ik ben geenszins de ayatollah van verantwoord eten. Ik wil slechts laten zien hoe het ook kan, niet hoe het móet. Verder ben ik van mening dat er best wat vaker gelachen mag worden om de soms onzinnige producten in de supermarkt.

Met een knipoog naar Rousseau vandaag een Franse klassieker: boeuf bourguignon. Een stoofschotel die liefst uren en uren erop los suddert. Maar ja, de moderne mens hè? Drukdrukdruk, dus Honig bedacht een eigentijdse versie, klaar in 50 minuten!

Uit een pakje: Honig Eigentijdse Stoofschotels Frans rundvlees
Inhoud: Tomatenpuree, water, rode wijn 12%, dextrose, suiker, ui 8%, zout, plantaardige olie, donkere basterdsuiker (suiker, suikerstroop, kleurstof E150c), gehard plantaardig vet, gebakken ui (ui, plantaardige olie, tarwebloem, water, zout), gistextract, kruiden (knoflook, rozemarijn, tijm), aroma’s, gemodificeerd zetmeel, tarwebloem, specerijen (witte peper, nootmuskaat, laurier), voedingszuren E330-E270, conserveermiddel E202, kleurstoffen E150d-E120.
Zelf toevoegen: runderriblappen, champignons, lente-uitjes, water en 1 pakje aardappelpuree (sic!).

In de commercial zie je een swingende jongen even wat vlees wokken, de krant lezen en hopla, de tafel dekken. Mensen, laat u toch niet beetnemen, dat komt echt niet in de buurt van de smaak of malsheid van een echt stoofgerecht. Stoven duurt lang, maar zelf hoef je nauwelijks iets te doen. Een ideaal weekendklusje: ontspannen en genieten van de geuren uit de keuken…

Er zijn ongetwijfeld duizenden manieren om boeuf bourguignon te maken, dit de mijne, geleerd van mijn tante Paula, die hem altijd ‘de buf’ noemt.
boeuf
Nodig voor 4-6 personen:
Fase 1:
1 kilo runderstoofvlees
250 g gerookte spekblokjes
3 dl rode wijn
100 g boter
1 eetl bloem
1 bouquet garni
versgemalen peper

Fase 2:
250 g champignons
250 g sjalotten
1 dl rode wijn
25 g boter
evt. 1 eetl bruine suiker

Fase 1: Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de boter in een grote braadpan. Bak het in forse dobbelstenen gesneden vlees al omscheppend rondom bruin, haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Bak in dezelfde pan de spekjes uit. Roer de bloem erdoor en laat even pruttelen. Voeg wijn, peper en bouquet garni toe. Schep het vlees er weer door. Zet de pan met deksel erop minstens 2 uur in de oven. Check tussendoor af en toe: saus teveel verdampt? Scheutje heet water erbij.
Fase 2: Snij de champignons in plakjes en snipper de sjalotten. Bak ze al omscheppend in wat boter. Roer wijn en bruine suiker erdoor, laat de saus even pruttelen en roer vervolgens alles door het vlees. Laat het gerecht nog eens een half uur stoven in de oven.

Tips:

  1. Het vele bindweefsel in stoofvlees wordt pas zacht bij heel langzaam zachtjes garen. Vlees na een paar uur nog stevig? Gewoon nog een uurtje extra!
  2. Geen pan die in de oven kan? Begin in een pan, schep het vlees dan over in een voorverwarmde ovenschaal met deksel en giet de saus erbij.
  3. Geen oven? In een pan op een miniem sudderpitje met een warmhoudplaatje eronder.
  4. Bouquet garni: wat tijm, peterselie en laurierblad aan een touwtje. Maar een andere combi mag ook. Desnoods alleen een laurierblad.
  5. Champignons en uien pas later toevoegen, anders blijft er niets van over.
  6. Fase 1 kan al de dag tevoren. De dag erna het vlees heel langzaam weer opwarmen voor je de champignons erbij doet.
  7. Ook een idee: vlees alvast een nachtje laten marineren in de wijn. Wel goed droogdeppen als je het gaat aanbakken (en de wijn uiteraard hergebruiken), maar daar wordt het vlees nóg malser van.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne met champignons en pesto

Gele courgettes

Solo gnocchi

Vorig bericht: « Infinite Circulon wok en koekenpan
Volgend bericht: Raapstelensoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN