• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 februari 2011

Ceviche van heilbot met grapefruit

Vorige week kreeg ik een lekkermakende mail van een grapefruitpromotiefirma dat chef-kok Jean Beddington acht culinaire grapefruitrecepten had bedacht. De ‘New Florida Cuisine’ hebben we het dan over, met vis en groenten en smaken als munt en rode peper. En – het zal u niet verbazen – grapefruits. Ik ben groot liefhebber van met name roze grapefruits, die heb ik werkelijk altijd in huis. Voor een gemengd citrussapje, door een hartige salade of bij een toetje. En anders lepel ik er gewoon eentje uit voor het ontbijt.

Deze recepten gingen specifiek uit van de zogenaamde Florida grapefruit, dixit Beddington: “Hij heeft een andere geur, kleur en zoetheid dan je van grapefruits gewend bent. Hij heeft meer culinair potentieel dan wat je normaal bij een grapefruit denkt”. Dat wil ik graag van haar aannemen, dus ik moet hoognodig eens op zoek naar deze soort, even speuren naar een stickertje bij mijn groenteboer.

Van de acht recepten sprak de ceviche van heilbot met avocado en grapefruit mij bijzonder aan. En jou vast ook. Zoals dat meestal gaat met recepten van grote chefs, passen de instructies achterop een bierviltje. De hoeveelheden zijn voor 6 personen, wat een tikje fors is (hoe vaak heb je nou helemaal 6 man te eten?), maar pas de boel gerust aan voor een lekker doordeweekse têta à tête met je geliefde.

Nodig voor 6 personen:
1 pond heilbotfilet
2 rijpe avocado in blokjes gesneden
18 rode gehalveerde kerstomaatjes
18 gele gehalveerde kerstomaatjes
1 klein bosje koriander (bewaar een paar takjes voor de decoratie)
6 kleine kroppen Romeinse sla little gem*

Marinade:
sap van 2 limoenen
sap van 2 Florida grapefruits
2 kleine rode uien in dunne plakjes gesneden
1 teentje knoflook fijngehakt
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 hete chilipeper fijn gehakt
zout en peper

Meng alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met zout en peper.
Snij de heilbot filet in behapbare stukjes en meng ze in de marinade. Dek af met huishoudfolie en zet het voor enkele uren in de koelkast.

Serveertip:
Snij de sla in reepjes en verdeel ze over 6 borden. Haal de vis uit de koelkast en meng het met de tomaatjes en avocado en de grof gesneden koriander. Verdeel de ceviche over de sla en versier met een paar takjes koriander.

*) Oei, ik weet niet hoe ieniemienie de kropjes zijn van de leverancier van Beddington’s, maar 6 kropjes lijkt mij al snel voor een weeshuis. Ik waarschuw maar even…
Naschrift: kropjes little gem dus, géén romaine sla. Met dank aan de attente reactie van ‘meneer Beddington’!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vegetarische bagel

Lamsstoofpotje met rozemarijn

Wereldgerecht Frankrijk: Coq au vin

Vorig bericht: « Paddestoelensoep (zonder pakje)
Volgend bericht: Mangosnijder »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN