Zin in zomer? Dit recept komt uit het gisteren besproken boek de Zomer van de Zilveren Lepel en ik at het bij de boekpresentatie. Heerlijk! Maar dat is het volgens mij in elk jaargetijde. Wie geen ovengril heeft: in de grillpan kan het ook.
Nodig voor 4 personen:
2 aubergines, in de lengte in dikke plakken gesneden
100 ml olijfolie, plus extra om te bestrijken
3 tomaten, in partjes
2 lente-uitjes, in ringetjes
1 eetl ansjovispasta (wie het vega wil, laat dit achterwege natuurlijk!)
1 eetl wittewijnazijn
1 takje platte peterselie, gehakt
4-5 basilicumblaadjes
1 takje oregano, gehakt
1 takje munt, gehakt
zout en peper
Garnering: 10 zwarte olijven, muntblaadjes
Leg de plakken aubergine in een vergiet, bestrooi met zout, dek af en laat 30 minuten uitlekken. Spoel af en dep droog met keukenpapier. Verwarm ondertussen de grill voor. Verdeel de aubergine-plakken over een bakplaat, bestrijk met olijfolie en zet 5 minuten onder de grill, draai ze om, bestrijk opnieuw met olijfolie en zet nog eens 5 minuten onder de grill. Neem uit de oven, laat afkoelen en snij in repen.
Doe de aubergine, tomaat en lente-ui in een slakom. Klop in een kleine kom de ansjovispasta en de azijn door elkaar, klop vervolgens de olijfolie, peterselie, basilicum, oregano en munt er door en breng op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade en schep luchtig door elkaar. Garneer met de olijven en de muntblaadjes.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek De Zomer van de Zilveren Lepel, lees hier mijn artikel.