Ik wist wel dat het aspergeseizoen eindigt op 24 juni, maar er is – logischerwijze – ook een begin. Dat blijkt de tweede donderdag van april te zijn. Gisteren werd seizoen 2011 feestelijk geopend in het niet minder feestelijke Spoorwegmuseum. Omdat die verdomde randstedelingen veel te weinig asperges eten en het te ver weg vinden om zelfs voor een feestje naar het zuiden te trekken, was er een complete aspergedelegatie uit Brabant en Limburg onder auspiciën van de aspergestichting Dubbel A speciaal naar Utrecht gekomen om te laten zien wat er allemaal kan met asperges.
Er was een heuse aspergekoningin:
Er waren koks van vier verschillende restaurants (Hostellerie de Hamert, Brienen aan de Maas, Kasteel Maurick en hier op de foto De Collse Hoeve) druk in de weer met aspergevoorbereidingen:
Er werd een aspergeambassadeur benoemd, Paul Fagel, die door een drietal illustere aspergevoorgangers (Joop Braakhekke, Cees Helder en Henk Savelberg) naar binnen werd getransporteerd:
Er was creatieve tafeldecoratie met asperges:
En ja hoor, er waren heerlijke aspergegerechtjes. Eerst maar eens de klassieke, met Livar ham en botersaus, wat mij betreft altijd de beste manier om het aspergeseizoen mee te beginnen:
En toen salade van asperges met een aspic en canneloni van Zeeuwse heerlijkheden:
Gevolgd door tagliatelle van asperges met een taartje van IJsselmeerpaling en Opperdoezer:
En de verrassende topper Gebakken asperges met Livar-sukade en zoete aardappel:
Kortom: er kan van alles met asperges. Tot 24 juni. En dan niet alleen één keertje in het seizoen omdat het iets luxe is, maar gewoon, zo vaak mogelijk. Wat ik meteen in de praktijk heb gebracht: omdat we prachtige kakelverse asperges mee naar huis kregen, ging ik dezelfde avond opnieuw aan de asperges, maar nu op Indische wijze. Zie hier het recept.