• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 mei 2011

Indiase tomatensoep

Ik had het gisteren bij de bespreking van het boek Ons Eten over tomatensoep, dan ligt een dito recept voor de hand. Hoewel ik ook reuze geïntrigeerd werd door de aardappelmuffins, de aardappeltulband, de aardappel-chocoladetaart met sinaasappel (eh…apart), de slasoep, de gestoofde varkenswangen, het Thaise varkenshammetje, de in yoghurt gestoofde lamsgehaktballetjes en niet te vergeten de yoghurtcakejes met citroenstroop. Maar nee, tomatensoep moest het worden. De keus is uiteindelijk gevallen op de supergeurige en vegetarische Indiase tomatensoep.

foto: Tony le Duc

Nodig voor 4 personen:
500 g tomaten
100 g gele linzen
300 ml yoghurt
1 blikje tomatenpuree
1 ui
1 stengel citroengras
50 g gemberwortel
½ bosje verse koriander
2 bouillonblokjes (plantaardig)
2 theel garam massala
1 theel komijnzaad
1 theel gemalen korianderzaad
2 groene kardemompeulen
handjevol currybladeren (vers/gedroogd)
1 laurierblaadje
1 mespuntje cayennepeper
1 eetl limoen- of citroensap
olie
zout

Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie met de garam massala, komijnzaad en korianderpoeder in een pan met dikke bodem. Stamp de kardemompeulen kapot in een vijzel, verwijder het groene schilletje en doe de zwarte zaadjes in de pan. Laat zachtjes bakken tot de geur loskomt.
Ontvel de tomaten, hak ze fijn en doe in de pan. Kneus de stengel citroengras met de achterkant van een keukenmes, schil de gemberwortel, doe in de pan, samen met de curryblaadjes, laurier, bouillonblokjes, tomatenpuree en 750 ml water. Breng aan de kook en laat 20 min. sudderen. Kook intussen in een andere pan de linzen net gaar. Zeef de soep, vis citroengras, blaadjes en gemberwortel eruit, doe de pulp die overblijft bij het vocht in de pan. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout, cayennepeper en limoen/citroensap. Roer de gare linzen erdoorheen. Hak de koriander fijn. Schep de soep in borden, schenk er een scheutje yoghurt over, bestrooi met koriander en serveer met naan-brood.

(Noot KmK: alleen die 300 ml yoghurt, dat lijkt me wel wat veel voor alleen een sliertje.)

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Ons Eten. Lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Eendenborst met bramen

Mexicaanse Wraps

wortelcake

Dag van de wortelcake

Vorig bericht: « Restaurant United tastes of 1097
Volgend bericht: Mister Hot siliconen ovenhandschoen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN