• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 mei 2011

Kookboek Basic patisserie

Is het omdat ik een meisje ben? Alles met toetjes en taartjes heeft mijn meer dan warme belangstelling. Dus een kookboek met als titel Basic patisserie, ondertitel Alles wat je moet weten om zelf heerlijke desserts te maken, dat deed mij meteen het water in de mond lopen. En dan staan er ook nog frambozen op de cover, mijn all time favourites! Ik heb altijd gedacht dat je voor echt hogereschoolbakwerk bij de Fransen moet wezen, maar dit boek is van een zuiderbuur, Christophe Declercq, banketleraar te Brugge.

Wetenschap
Het vervelende, of nou ja, het lastige van patisserie is dat het zo nauw luistert. Bij koken kun je gewoonweg rustig je gang gaan met een handje van zus of een snufje van zo. Niet bij taarten, dat is meer wetenschap dan intuïtie. Echte taartenbakkers zweren dan ook bij digitale weegschalen en suikerthermometers: meten is weten. Eh, nou ja, bakken dan. In dit boek staat alles echter op toegankelijke wijze zeer overzichtelijk uitgelegd, zowel in heldere stap-voor-stapfoto’s als in de bullets-gewijze receptteksten zelf. Elk recept is bovendien voorzien van aanvullende tips waardoor het helemaal niet meer kan mislukken. Al kruipt het bloed waar het niet gaan kan: om de brownies in exacte blokjes van 5×5 cm te snijden wordt op de foto’s te zien een heus meetlint gebruikt 😉

Beeldschoon
Veel (Franse) klassiekers, zoals chocolademoeulleux – je weet wel, die warme chocotaartjes die van binnen nog vloeibaar moeten zijn – galette des rois (driekoningentaart), charlotte, macarons en crème brûlee, maar zowaar ook speculaasjes, pannenkoeken en advocaat. Werkelijk beeldschone gebakjes en taartjes met frambozen, met sinaasappel, met passievruchten. Ah, die minizwartewoudtaartjes in een elegant rechtopstaand jasje van knapperige chocola! En dan moeten de toetjes nog komen. En de negen decoraties met chocola.

Patisseriejargon
Wel is het boek soms wel erg onnederlands, met Bretoens in plaats van Bretons deeg, streusel in plaats van kruimeldeeg (of het tegenwoordig net zo gangbare crumble). En de eindredacteur had best iets meer in mogen grijpen in het patisseriejargon. Wat doet ‘amandelbroyage 50/50’ plompverloren zonder enige toelichting in een ingrediëntenlijst? En ook met instructies als ‘Abrikoteer de taartjes met afdekgelei’ of ‘Bestrooi met brésilienne’ kan de gemiddelde thuiskok echt niet uit de voeten.

Christophe Declercq, Basic patisserie – Alles wat je moet weten om zelf heerlijke desserts te maken, ISBN 9789020995534, uitgeverij Lannoo, € 19,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamie’s Amerika

Tools for cooks

Kookboekenweek vs Kookboeken7Daagse

Vorig bericht: « Aspergesoep met zeekraal
Volgend bericht: Tagliata met rucola en parmezaan »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN