De ondertitel ‘Gezonde voeding kopen is makkelijker dan je denkt’ klinkt veelbelovend. Toch gaat het boekje Levenselixer uit de supermarkt niet zozeer over specifieke supermarktproducten (pakjes, potjes, zakjes), zoals ik aanvankelijk dacht, maar om algemene ingrediënten als tomaten, groene thee, broccoli en zout. Veel wetenschappelijk verantwoorde uitleg over lycopeen, joris driepinter en de zin en onzin van knoflook. Alles in fijn overzichtelijke jip-en-janneketaal, plus handige kadertjes met samenvattingen voor de zappende lezer.
Rudimentaire recepten
Achterin een overzichtelijke verklarende woordenlijst plus maar liefst acht pagina’s bronnen. Alleen, wie is de auteur? Is hij voedingsdeskundige of heeft hij er anderszins voor doorgeleerd? Of is hij gewoon een geïnteresseerde leek? Daar worden we niets over wijzer. Wel wordt duidelijk dat hij kennelijk geen echte kookliefhebber is, gezien weinig inspirerende zinnetjes als ‘Er zijn allerlei soorten pasta. De bekendste zijn macaroni en spaghetti’. Maar de recepten zijn helemaal een tegenvaller. Hoe je eieren en rijst kookt is voor de gemiddelde amateurkok toch wel erg rudimentair.
Vakantiekiekjes
Ook jammer dat er zichtbaar geen budget was voor beeld, de foto’s ontstijgen nergens het vakantiekiekjesniveau, met als dieptepunt een ronduit onsmakelijke foto van een wijd opengesperde mond met tong van zo te zien een sproetig, bleekneuzig kind. Maar de informatie is zonder meer instructief en overzichtelijk, dus wie op simpele wijze zijn of haar warenkennis wil bijspijkeren, moet daar dus gewoon even niet op letten.
Peter Harinck, Levenselixer uit de supermarkt, ISBN 9789086662388, € 16,95