Na mijn artikel van vorige week over Kürbiskernöl, de onvolprezen pompoenpitolie uit het Oostenrijkse Steiermark, blijft iedereen maar vragen om recepten. Maar het is juist zo makkelijk! De olie wordt alleen koud gebruikt (niet mee bakken dus), en op het laatste moment overal overheen gesprenkeld. Door salades, over jonge kaas, over de soep (zoals over deze, heerlijk!), door de pasta, op de risotto, over ijs, door een roereitje of over een zachtgekookt of gebakken ei. Daar heb je geen recept voor nodig, dat is een kwestie van gewoon doen.
Nou vooruit, ik leg er nog eentje uit. Een salade. En niet te vergeten door salades. Zoals deze salade caprese op z’n Oostenrijks.
In deze variant gebruikte ik rucola, een fleurig assortiment tomaatjes (als ‘wilde tomaten’ liggen ze nu overal in de winkel) en een in stukjes gescheurde bol buffelmozzarella. Daaroverheen dus wat pompoenpitolie druppelen en als tegenwicht een kneepje vers citroensap of wat azijn. Plus lekker knisperzout (fleur de sel) en zwarte peper uit de molen. Niks meer aan doen. Nou ja, verse basilicum hoort er eigenlijk ook bij. Die was ik finaal vergeten, maar de salade was opgepeuzeld voordat ik het plantje op het aanrecht weer in het vizier kreeg.