Vorige week had ik het in de krant over de hamburger, hoog tijd om ook de vegaburger te behandelen in mijn zaterdagse antipakjesrubriek. Bovendien, vlees eten is natuurlijk reuze achterhaald zoals u weet. Vanwege al die gekke koeien, gevaarlijke geiten, grieperige varkens en ontploffende kippen, maar ook omdat we met ons huidige eetpatroon simpelweg niet genoeg veevoer meer kunnen verbouwen om al die dieren van eten te voorzien. Niet alleen ons eigen welzijn, ook dat van de dieren zelf en onze planeet noopt ons tot consuminderen. Minder vlees eten is helemaal zo erg nog niet.
Maar de carnivore lust kruipt waar ‘ie niet gaan kan, dus liggen de supermarkten vol met vlees-lookalikes.
Uit een pakje: Vivera burger
47% gerehydrateerd soja-eiwit, water, plantaardige olie, tarwegluten, uien, erwtenzetmeel, scharrelkippenei-eiwit, dextrose, aroma’s, tarwevezels, zout, kleurstof (karamel), specerijen, maltodextrine, suikerstroop, vetpoeder (plantaardig vet, glucosestroop, melkeiwit, stabilisator : E451), gehydrolyseerd maïseiwit, gistextract, specerijenextract, wortel, voedingszuur (citroenzuur), ijzer, vitamine B12.
Laten we wel wezen, vleesvervangende burgers, nuggets en gehakt smaken van zichzelf vrij niksig. Dat geldt als je niet oppast ook voor zelfgemaakte vegaburgers. Vaak vallen ze tegen, en dat komt simpelweg omdat er niet genoeg lekkermakers zijn toegevoegd. Maar ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Dit recept heb ik de afgelopen week op zes verschillende manieren bereid om te ontdekken wat nou het beste werkt.
Maar ik ben eruit! Ook proberen? Mijn recept voor vegaburgers is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.