• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 juli 2011

Mandarijnijs

Voor een ijsrecept uit het gisteren besproken boek IJstijd was het weer eens onmogelijk kiezen. Daarom de favoriet van Kees Raat zelf: mandarijn-sorbetijs. Sinds het proeven van mandarijnijs in Italië droomde hij van een eigen ijssalon, zo vat ik het maar even kort samen. Het enige lastige: mandarijnen zijn wintervruchten. Hoe komt een mens op dit moment aan mandarijnensap? Nou ja, dan bewaar je het recept gewoon tot de winter!

foto: Arjan Benning

Nodig voor 4 personen:
200 gram mandarijnensap
20 gram citroensap
10 gram wittewijnazijn
30 gram eiwit
200 gram suikerwater*

Kees meet gek genoeg alles af in grammen, niet in milliliters, hoewel dat volgens mij precies hetzelfde is. Dat zal z’n banketbakkersachtergrond wel wezen. Hoeveel mandarijnen je nodig hebt voor 200 gram/ml sap verschilt uiteraard per soort en formaat mandarijnen. Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en roer met een garde door elkaar. Doe in de ijsmachine en laat bevriezen.

IJsmachine? Ja, als ijsmaakliefhebber moet je die uiteraard hebben. Theoretisch gezien kan ijs maken ook door het mengsel in een bak in de vriezer te zetten en dan om het half uur goed te roeren, maar dat geeft zelden bevredigend resultaat, en in het boek IJstijd wordt er zelfs in het geheel niet over gerept. Als je opschiet, kunnen abonnees van de nieuwsbrief van mijn collega Constance van shoppen.blogo.nl nog tot 17 juli meedoen aan een ijsmachinewinwedstrijd!

 
*) Suikerwater basisrecept:
Breng 600 gram water aan de kook. Doe er 350 gram suiker en 50 gram dextrose bij. Dextrose is te koop in de natuurwinkel of bij de betere drogist. Als je het niet kunt vinden, vervang het dan door 50 gram gewone suiker. Roer ongeveer anderhalve minuut tot de suiker is opgelost. Dek de kom af en laat afkoelen op een koele plek, maar zet hem nog niet in de koelkast. Plaats de siroop pas in de koelkast als er geen damp meer vanaf komt. Blijft in een afgesloten fles minstens 2 weken goed in de koelkast.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek IJstijd, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zomerserie: Vietnamese vis

iensrecepten wordt okoko

Gnocchi met kerrie

Vorig bericht: « Kookboek IJstijd
Volgend bericht: Carnet de Table restaurantnotitieboekje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN