• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 oktober 2011

Appel-cranberry schuimtaart

Appels en cranberry’s, ik vind het een weergaloze combinatie. De herfstvakantie nadert, wie die doorbrengt op de Waddeneilanden kan z’n lol weer op met plukken van verse cranberry’s, of veenbessen zoals ze daar heten. Dan kun je er vervolgens deze fraaie taart mee bakken. Hij komt uit het boek Appeltaart, waar ik het gisteren over had. Oja, en gedroogde cranberry’s vind je bij de notenbar, als het je lukt om thuis te komen zónder het zakje onderweg al te hebben leeggepeuzeld…

Nodig voor 8-10 personen
200 g boter
250 g bloem
100 g kwark
2 kleine moesappels
350 g cranberrycompote (zie hieronder)
2 eetl rode port
50 g gedroogde cranberry’s
4 eiwitten
100 g poedersuiker

Cranberrycompote:
Kook 250 g cranberry’s met 150 g suiker, een glas sinaasappelsap of water en eventueel een beetje rode port of gemalen kaneel 6-8 minuten of tot de bessen openbarsten. Laat afkoelen.

Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken de boter met de bloem en de kwark tot een soepel deeg. Leg in folie minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde lap van 32 cm doorsnede. Bekleed een ingevette taartvorm (28 cm) met het deeg. Leg er een royaal vel bakpapier op met daarop een blindbakvulling (tip: een pak droge witte of bruine bonen). Bak de bodem 15 minuten, verwijder papier en bonen en bak de bodem nog eens 10 minuten.
Schil intussen de appels, snij in blokjes. Meng in een steelpan met de cranberrycompote. Verwarm 10 minuten zachtjes tot de appel zacht begint te worden, schep dan de port en gedroogde cranberry’s erdoor.
Schep dit mengsel op de deegbodem. Zet nog 20 minuten terug in de oven. Laat in de vorm afkoelen.
Klop met de mixer de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot glanzend wit en helemaal stijf. Schep dit nonchalant op de afgekoelde taart. Brand het eiwit met de crème bruléebrander of zet onder de hete ovengrill: 10 cm onder de grill en blijf erbij want het kan snel gaan!

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Appeltaart van Janneke Philippi, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Antipakjesavond: uiensoep

Kikkererwtensoep

Toetje: banaan en brood

Vorig bericht: « Kookboek Appeltaart
Volgend bericht: Bros chocoladetablet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN