Na elke aflevering van mijn zaterdagse antipakjeskookrubriek in Trouw stromen per mail de suggesties binnen, zodat er intussen een indrukwekkende verzoeklijst is ontstaan. Al een tijdje staat bobotie eenzaam op kop als meest aangevraagde recept. Tot een paar jaar geleden had niemand ervan gehoord, maar alle pakjesfabrikanten hebben deze Zuid-Afrikaanse topper intussen in de collectie. Niet verwonderlijk, wij Nederlanders zijn gek op gehakt en op zoet (appelmoes!).
Ik maak het nooit uit een pak. Ik zou niet weten waarom.
Uit een pakje: AH Mix voor bobotie
Rijstmix: witte rijst, rozijnen, plantaardige olie, conserveermiddel E220
Sausmix: gemodificeerd maïszetmeel, tarwebloem, suiker, paneermeel, zout, speceirjen (koriander, kurkuma, komijn, venkelzaad, cayennepeper, gember, karwijzaad, foelie, laurierblad, witte peper, kaneel, zwarte peper, paprikapoeder, piment), eigeelpoeder, smaakversterkers E621, E627, E631, gistextract, ui, kruiden, plantaardige olie, rijstebloem, voedingszuur (citroenzuur), maltodextrine.
Kruidenmix: paneermeel, specerijen (knoflookpoeder, kurkuma, komijn, gember, cayennepeper, foelie, pigment, paprikapoeder, koriander), uienpoeder, zout, plantaardige olie, kruiden (o.a. selderij), rijstebloem.
In het vliegtuig naar Kaapstad ontmoette ik ooit de Zuid-Afrikaanse Adele en uiteraard ging het binnen de kortste keren over lekker eten. Bij thuiskomst vond ik haar familierecept (‘From a true farmers kitchen’) in mijn mailbox, en zo maak ik ‘m sindsdien. Alhoewel, ik ontdekte een nóg leukere variant: eenpersoonsboboties.
Dat recept vind je in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek (nieuwe titel: De makkelijke keuken). Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.