(4 personen)
Voorbereiden: 20 minuten (+ 1 nacht wachttijd)
Laatste moment: 5 minuten + 30 minuten in de oven
Hollands glorie op z’n elegantst: een ouderwets heerlijk yoghurttoetje gecombineerd met dampend warme appelcrumble.
Nodig:
1 liter yoghurt
2 appels
150 ml slagroom
1 eetl vloeibare honing
1 vanillestokje
3 eetl suiker
mespuntje kaneel
kneepje citroensap
Kruimeldeeg:
100 g bloem
55 g boter
50 g suiker
25 g fijngehakte hazelnoten
Avond van tevoren:
- Doe een natte doek in een zeef, doe hierin de yoghurt en laat afgedekt een nachtje uitlekken in de koelkast.
Van tevoren (bijv. ochtend):
- Maak met je handen of in de keukenmachine een kruimelig deeg van fijngehakte hazelnoten, bloem, boter en suiker.
- Schil de appels, snij in blokjes, schep er wat citroensap door tegen het bruin worden. Bewaar er een paar voor de garnering, meng de rest met 2 lepels suiker en een mespunt kaneel.
- Vul er 4 eenspersoonsovenbakjes mee en bedek met het kruimeldeeg. Bewaar in de koelkast.
- Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe in de slagroom. Zet terug in de koelkast.
Laatste moment:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de bakjes alvast uit de koelkast.
- Bak de crumbles in circa 30 minuten goudbruin.
- Klop de slagroom stijf met 1 eetl suiker, spatel de uitgelekte yoghurt en honing er voorzichtig doorheen.
- Vul 4 mooie glazen met de hangop, garneer met achtergehouden blokjes appel. Zet de crumble ernaast.
Wijntip:
Sauternes: dé zoete witte wijn uit de Bordeaux, van druiven die aangetast zijn door edele rotting (en ja, dat is superlekker!). Koop de beste die je kunt vinden en serveer rond de 8 °C.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!