Gek. Ik bladerde door het gisteren besproken Keukendagboek van Nigel Slater en ik had moeite om iets te kiezen omdat alles er zo, eh, tja, gewoontjes uit zag. Lamskoteletten met oregano. Soep van geroosterde tomaten. Aubergine met feta en munt. Kip met knoflook en citroen. Allemaal heerlijke dingen, daar niet van, maar ik zocht ‘iets speciaals’. En toch. Ik zou beter moeten weten. In restaurant De Kas at ik immers een aantal van zijn recepten, zoals simpele maïskolven. Niks bijzonders, gewoon geroosterd, peper, zout en wat tuinkruiden en klaar is Kees. Zo simpel doch verrukkelijk zouden we vaker moeten eten. Enfin. Terug naar het kookboek. Het werd uiteindelijk de vegetarische paddestoelenlasagne met basilicum en room. Gek genoeg adviseert Nigel Slater om kant-en-klare bechamelsaus te gebruiken, dat doe ik dan weer niet.
Nodig voor 4 personen:
Gedroogde lasagne (of 350 g verse – dat deed ik)
750 g kastanjechampignons
10 g gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
2 uien
3 knoflooktenen
handje verse peterselie
2 handjes versgeraspte parmezaan
150 ml slagroom
klont boter
Bechamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
600 ml melk
snufje versgeraspte nootmuskaat
Pesto:
60 g pijnboompitten
50 g basilicumblaadjes (=1 forse plant)
2 knoflooktenen
flink wat olijfolie
handje versgeraspte parmezaan
(Ik geef toe: mijn foto ziet er níet uit. Maar het was heerlijk. En de volgende dag, toen we de andere helft opaten, was hij zo mogelijk nog lekkerder.)
Snipper ui en knoflook en fruit zachtjes in een hapjespan in de boter, 20 (!) minuten. Intussen heb je tijd zat om de champignons in plakken te snijden en de funghi porcini te laten weken in 100 ml warm water. Maak ook meteen de pesto: pureer alles behalve de olie in de keukenmachine en giet er al draaiend zoveel olie bij tot je een romige puree hebt. Proef op zout en peper.
Bechamelsaus: smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en klop 1-2 minuten met een garde zodat de bloem kan garen. Giet in scheuten de melk erbij, blijf in de weer met de garde zodat je een glad geheel krijgt. Laat rustig een kwartiertje sudderen op laag vuur. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe nu zo langzamerhand de champignons bij de uien en zet het deksel schuin. Ze moeten kleuren en gaar worden. Voeg de porcini en weekwater toe (tip: door een theezeefje! Er kan zand in zitten), plus de gehakte peterselie en de slagroom. Zout en peper erbij en dan even zachtjes laten pruttelen tot de saus iets is ingekookt.
Samenstellen:
Wat bechamelsaus op de bodem van een lasagneschaal, of een ovale ovenschaal (40 cm). Dan een laag pastavellen. (Mijn tip: gedroogde vellen eerst afspoelen onder de kraan, verse vellen gewoon zo erin en met de schaar op maat knippen). Dan afwisselend champignons, pesto, bechamel en een beetje parmezaan en weer pasta. Nigel Slater doet maar 2 lagen, maar meer kan natuurlijk ook, zeker als je schaal wat kleiner is. Eindig in ieder geval met bechamel en bestrooi met de rest van de parmezaan.
Bak in een voorverwarmde oven (180 °C) gaar tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Ik zeg: een minuut of 20-30.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Keukendagboek van Nigel Slater. Lees hier mijn artikel.