• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 december 2011

Op naar Antipakjesavond (6)

Hij komt nu toch echt heel dichtbij, die Nationale Antipakjesavond op 4 december. Maar niet voordat we nog een laatste greep doen uit de antipakjesbijdragen van mijn collega’s.

NRC-culicorifee Marjoleine de Vos geeft vandaag in de zaterdagbijlage  Lux recepten voor een homemade sinterklaasavond en rijmt er vrolijk op los: “Wat doet Sint in de keuken? Pakjesavond houden soms? Lekker met flesjes in de weer, om sla te maken keer op keer? Blikken legen in de pan, ja de Sint kan er ook wat van. Nee hè kinderen! Dat doet de Sint niet!” Gevolgd door het citroenige wintersoep en gekruid rundvlees met compote van rode ui. Voorzien van een fraaie illustratie van fotograaf Holger Nienhaus, die curieus genoeg werkt onder de naam ‘Courtesy Van Zoetendaal’.

Klaas Kasma, beter bekend als Koken met Klaas, doet vandaag mee in de Leeuwarder Courant. Hij dacht nog abusievelijk dat het ging om 5 december, “Ik ben nu al verschrikkelijk nieuwsgierig wat er voor pakjes voor mij in die grote zak uit Spanje zitten”, maar de avond van Sinterklaas, daar komen we niet aan natuurlijk. Het gaat om de avond ervoor, 4 december. “Ik weet natuurlijk wel dat het voor de lezers van deze rubriek iedere avond anti-pakjesavond is,” grapt Klaas, “maar laten we gewoon solidair zijn met de mensen die de kookrubrieken van andere kranten lezen.” Zijn recept van Runderreepjes met teryakisaus met roerbakgroente staat niet online, maar natuurlijk wel in de krant, dus op naar het noorden.

Collega Edith Dourleijn van koken.blog (niet te verwarren met mijn koken.blogo ;-)) zit een tikje met de handen in het haar: “Wat valt er toe te voegen als je altijd al recepten geeft, waarmee je zelf je smaken in je gerechten bepaalt. Tja, waarvoor kies je dan?” Geen recept dus, maar een pleidooi. “Want bedenk: zonder pakjes en zakjes mag je zelf de smaak van je pastasauzen, nasikruidenmix of stoofschotel bepalen. Je hoeft de smaak ervan niet te laten voorschrijven door een fabrikant die een saus maakt, dat laat droogkoken, waarna jij er weer een plens water bij mag doen.” Lees hier haar artikel en zoek zelf op recepten naar aanleiding van de ingrediënten die je nog in huis hebt.

Meneer Wateetons doet ook een duit in het zakje: “’Zelf maken’ is de bezigheid waar hij, met veel plezier, de dagen op Wateetons.com mee slijt. Hij heeft er zelfs een paar boeken over geschreven. Tegelijkertijd is hij een aficionado van  afgeprijsde, van de smaakversterkers druipende Poolse poedersausje van de Action of Etos. Maar vooruit, in het kader van deze avond maakt hij zelf bitterballen. Vegetarische bitterballen. Want dingen uit de diepvries trekken geeft ook geen pas op antipakjesavond.  Te serveren met over de datum Griekse mosterd uit een potje. Voor de balans.” Hier staat zijn vegabitterballenrecept.

Vegatopia had het eerder deze week al over pakjeseten-door-de decennia heen, vandaag richten mijn vegetarische collega’s zich op zelfgemaakte aardappelpuree, inclusief tips en een lijstje met veelvoorkomende misvattingen.

Paul van Kralings Kroken is helemaal stellig: “Je moet niet alleen je hoofdgerechten from scratch maken. Dat moet je ook met je bijgerechten doen. Dus, als je zoals ik van de week, de Mexicaanse stoofschotel tinga op het menu heb staan, moet je niet zo’n blik refried beans van Casa Fiesta uit het schap van de grutter pakken. Niet kopen, zelf maken.” Hier staat zijn recept van Frijoles Refridos.

Cynni Alders van Uniflame doet mee in het Engels, waar antipakjes klinkt als ‘cooking without mixtures’. Haar recept is een makkelijke komkommerdipsaus die heerlijk is bij bijvoorbeeld samosas.

Ter afsluiting nog een echt sinterklaasrecept van Marian van het blog Avonturen in de Keuken, namelijk: speculaas (zie foto)! “Deze speculaas vraagt  maar 10 minuten voorbereiding… ideaal voor luie koks  zoals mezelf :-). Op die tijd kan je hem niet kopen in de winkel! En dat is de bedoeling van de nationale antipakjesavond… laten zien dat zelfgemaakt eten lekkerder én echt niet zo moeilijk is!” Een waar woord!

De hele afgelopen week was het antipakjesweek alias antipakjesestafette, culminerend in morgen 4 december Nationale Antipakjesavond. Teruglezen? Hier vind je aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 en aflevering 5. Morgen de – voor dit jaar althans – allerlaatste aflevering.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gyoza

Nieuwe pesto van Saclà

Zelf kroketten bakken à la Van Dobben

Vorig bericht: « Op naar Antipakjesavond (5)
Volgend bericht: Antipakjesavond: recept kip uit een… zakje! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN