Dat krijg je ervan, als kruidnoten al sinds september in de winkel liggen, nu kun je ze niet meer zíen. Maar dat komt goed uit, in het gisteren besproken Kruidnotenboek staan tal van hoe-kom-ik-van-mijn-kruidnoten-af-recepten. Zoals deze Reehachee van Dick Soek.
Nodig voor 4 personen:
600 g reepouilet, liefst uit de achterbout, in blokjes, met peper en zout
400 g uien, grofgesneden
3 knoflooktenen, grofgesneden
100 g kruidnoten
1 el kaneel
1 dl witte-wijnazijn
75 g suiker
5 kruidnagelen
3 laurierblaadjes
6 jeneverbessen
3 dl rode wijn
100 g bloem
2 el tomatenpuree
wat (arachide)olie
peper & zout
Verhit wat (arachide)olie in een pan. Doe de uien en knoflook erbij, leg het deksel op de pan en laat dit zachtjes stoven. Voeg bloem, kaneel en tomatenpuree toe en blus af met de rode wijn en azijn. Roer tot er een soort dikke pap ontstaat. Voeg jeneverbes, laurier, kruidnagel en suiker toe. Bak in een andere pan de blokjes reevlees op hoog vuur en voeg ze toe aan de uienstoof. Laat dit minstens 3,5 uur stoven. Roer de kruidnoten erdoor, die lossen op in het vocht (ja dat is de bedoeling!) en zorgen voor binding (plus smaak natuurlijk).
Toegift: Bak voor iedere gast twee dikke plakken appel (ik zeg: in roomboter). Niet te gaar maar met een bite. Spuit op iedere plak een flinke toef aardappelpuree en dek af met de andere appelplak.
Dit recept komt zoals gezegd uit het kruidnotenboek Maak van de noot een deugd, lees hier mijn recensie.