• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 januari 2012

Eendenborst met appeltjes

Dit recept is uit het vanmorgen besproken boek Topkoks voor thuiskoks deel 5 en afkomstig van de Vlaamse tv-kok Piet Huysentruyt. Een wereldfenomeen in België, die als SOS Piet wel 1000 kookafleveringen maakte op de Vlaamse zender VTM, die in Nederland bij mijn weten niet te ontvangen is, waardoor hij hier totaal onbekend, in tegenstelling tot zijn jongere evenknie Jeroen Meus op de publieke zender Canvas.

Zijn recept in het boek is gelukkig niet al te cheffy, maar buitengemeen maakbaar, inclusief de voor hem zo kenmerkende publieksvriendelijke uitleg bij elke stap waaróm je het zo moet doen. Kijk, dáár heeft de thuiskok nou echt iets aan. Eendenborst met appeltjes, jottem.

Nodig voor 4 personen:
2 grote eendenborsten
2 appelen
2 el suiker
1 dl balsamico-azijn
2 dl kippenbouillon
1 el acaciahoning
enkele takjes tijm
125 g koude boter

Kruid de eendenborsten aan beide kanten met peper en zout. Laat de vetrand zitten; dat braadt beter en zorgt voor een krokant laagje. Leg ze op de velkant in een hete pan zonder antiaanbaklaag. Zorg dat de pan niet te heet is, anders blakert het vlees. Laat naar gelang de grootte de eendenborst 5 à 6 minuut bakken aan één kant. Bak daarna nog 2 à 3 minuten aan de andere kant. Zo krijg je een mooi rosé gebakken eendenborst. De warmte moet er langzaam ingaan, anders krijg je te rauw of te gaar vlees. Haal ze uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Giet het vet uit de pan. Snij de appelen in 8 halvemaantjes en verwijder het klokhuis. Bak ze in dezelfde pan en strooi de suiker erover. Blus de pan met de balsamicoazijn en de kippenbouillon. Voeg de acaciahoning toe en wat gehakte tijm. Laat de saus tegen de kook aan komen en werk op* met de koude boter. Serveer het vlees met de saus en de appelmaatjes.

* ‘Werk op met de boter’ betekent dat je van het vuur af de ijskoude boter in blokjes erdoor klopt met een garde zodat de saus bindt en gaat glanzen.

**) In de ingrediëntenlijst in het boek staat ook nog ‘een lepel koffie’, maar die kom je in het recept nergens meer tegen…

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Topkoks voor Thuiskoks, lees hier mijn artikel erover.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Focaccia met pomodori al forno

10x wintersoep

Kookboek Kip van John Torode

Vorig bericht: « Topkoks voor thuiskoks
Volgend bericht: Nieuw kookboek Sophie Dahl »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN