• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 januari 2012

Soufflé van gruyère en waterkers

Iets herfstigs dan maar vandaag, uit het vanmorgen besproken seizoenskookboek Van seizoen naar seizoen. O nee, officieel valt dit recept in het winterseizoen. Nou, dat moet u me maar vergeven. Het herfsthoofdstuk vond ik minder boeiend, hoewel er ongetwijfeld liefhebbers zijn voor lasagne met tofoe, of mensen die altijd een voorraadje garbanzobonen of saffloerolie in huis hebben. Kleine souffleetjes dan maar, altijd leuk. En daarvan geldt net als bij een grote: het lukt het beste als je gewoon maar hupseflups wat doet, vooral niet te veel piekeren of ze niet zullen instorten!

Nodig voor 6 personen:
230 g geraspte gruyère
50 g waterkers (zonder harde takjes)
6 eieren, gesplitst
30 g bloem
3 dl halfvolle melk
30 g boter + wat extra voor invetten
peper en zout
snufje nootmuskaat

Oeps, de oventemperatuur staat niet in het recept, foutje! Ik schat in 180°C. Zet de oven alvast aan om voor te verwarmen.

Blancheer de waterkers heel even in kokend water, laat schrikken in ijswater en knijp heel goed uit. Pureer in een blender tot fijne puree. Zet apart.
Smelt de boter op laag vuur in een pan, voeg de bloem toe en blijf ongeveer een minuut roeren tot je een mooie roux hebt. Schenk er al roerend beetje bij beetje de melk bij. Laat de saus 2 minuten pruttelen en voeg dan de kaas toe. Roer tot alle kaas gesmolten is. Haal de pan van het vuur, laat de saus een paar minuten afkoelen en klop er dan de eidooiers door, plus peper, zout, nootmuskaat en de gepureerde waterkers.
Klop in een brandschone kom de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Spatel eerst de helft van het eiwit door de groene saus, daarna de andere helft. Zorg dat het luchtig blijft.
Vet 6 ramekins (kleine ronde ovenschaaltjes) in met boter en verdeel het mengsel erover. Strijk glad. Haal de top van je duim rondom langs de binnenkant van de ramekins om wat ruimte tussen de soufflé en het bakje te maken zodat ze beter rijzen. Zet de bakjes op de bakplaat en bak ze minimaal 15 minuten, maar liefst wat langer. Ze moeten goudbruin en majestueus opgeblazen zijn. Doe de ovendeur tijdens het bakken absoluut NIET OPEN om te kijken, dan storten ze onvermijdelijk in.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Van seizoen naar seizoen van Sophie Dahl, lees hier mijn artikel erover.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lamstajine met abrikozen

Knabbelwortels uit de oven

Bonenpuree (voor op brood)

Vorig bericht: « Nieuw kookboek Sophie Dahl
Volgend bericht: Kookboek Zonde & Berouw »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN