• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

28 januari 2019

Noedelsalade met spruitjes

Wat doet een mens met koude spruitjes? Annie MG Schmidt wist wel raad in haar ‘Ballade van de salade’ uit de bundel Huishoudpoëzie (1957) Van restjes kun je namelijk altijd nog een salade maken. Wat voor restjes dondert niet, zolang u er maar slasaus over giet wordt alles als bij toverslag salade. Ruim zestig jaar oud en nog altijd even hilarisch, dit doldwaze gedicht.

‘De slasaus dekt geduldig elke sof,
mantel der zure liefde die bedekt
de koude spruitjes en het laffe lof.
Neem slasaus, vriend, zolang de voorraad strekt.
Men kan er alles in doen: rauwe peen,
gehakte haren, rolpens en pommes frites,
en, kom, nog maar wat saus eroverheen
en alles gegarneerd met rode biet.’

Al snel ontspoort de boel. Gemalen fietsen, een nylon kous, de krant van gisteren, hup, alles kan in de salade ‘onder de witte wade van de saus’, waarbij elke strofe steevast eindigt met de moed der wanhoop: ‘en alles gegarneerd met rode biet’. Waar moet dit eindigen, want ‘er kan nog zóveel in, nog zóveel in’…

Uiteraard doen we daarom een spruitjessalade. Het is immers nog altijd spruitjesmaand. Zonder rode biet, maar wel met noedels, komkommer en pinda’s. En geen klodder witte slasaus maar een lichte Oosterse dressing.

Zelf maken?
Maaltijdsalade met noedels en spuitjes

Nodig voor 4 personen:
400 g spruitjes
200 g (rijst)noedels
100 g ongezouten pinda’s (of cashewnoten)
½ komkommer
4 lente-uitjes
1 handje koriander
1 handje munt

Dressing:
3 eetl Japanse sojasaus
3 eetl limoensap
2 eetl sesamolie
1 eetl sriracha
2 eetl basterdsuiker
2 knoflooktenen

Dressing: Meng alle ingrediënten in een grote kom, de knoflooktenen mogen uit de knijper. Proef. Te pittig? Iets meer suiker.
Salade: Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel in een vergiet af met koud water, laat goed uitlekken en schep meteen door de dressing. Maak de spruitjes schoon voor zover dat nodig is (zie vooral nog even mijn spruitjesschoonmaaktips) en snij ze in dikke plakjes, zeg elk spruitje in drieën. Blancheer in een pan met kokend water en zout beetgaar (± 4-5 minuten). Spoel in een vergiet af met koud water. Rooster de pinda’s al omscheppend goudbruin in een koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Snij de komkommer (met schil) in de lengte doormidden en dan in dunne halve plakjes. Snij de lente-ui in flinterdunne ringetjes, ook het groen. Hak de helft van de koriander en munt fijn. Meng alles door de noedels, dat gaat het beste met de hand. Laat de smaken liefst een uurtje intrekken op kamertemperatuur.
Serveren: Hak de rest van de koriander en munt en strooi erover. Wie wil giet er aan tafel nog wat extra sojasaus over.

TIPS:
• U kunt de salade prima in de koelkast bewaren, maar serveer nooit ijskoud, altijd op kamertemperatuur.
• Geen sriracha (Thaise chilisaus)? Een of twee fijngehakte rode pepers of een lepeltje sambal kan ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw(©: Koken met Karin) als onderdeel van een spruitjesmaand. Zie ook:
• Spruitjesgratin met pindakaas
• Spruitjes met miso
• Kliekjessoep met spruitjes
• Rauwe spruitjessalade op z’n Italiaans
• Gewokte spruitjes met walnoten
• Kliekjesrecept: aardappelspruitjespannenkoekjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bloedsinaasappelpudding

Focaccia met olijf en tomaat

Shoarma van oesterzwammen

Vorig bericht: « Kliekjessoep met spruitjes
Volgend bericht: Feast for the Eyes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN