• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 februari 2012

Bechamelsaus uit een pakje

De bloemkool gaat al lang niet meer vergezeld van een papje (‘met een pa-hapje, met een pa-hapje’ – dank Ome Willem!) maar met ‘witte saus’. Zelf zeg ik altijd ‘bechamelsaus, maar mijn culinaire opleiding verliep dan ook via de Franse keuken. Hoe je ‘m ook noemt, hij kan over de broccoli of over de spruitjes, bij de vis of de asperges en niet te vergeten door de lasagne. En die saus kopen veel mensen in een zakje, in een kartonnen doosje of in een potje, al dan niet op z’n Italiaans voorzien van de benaming ‘besciamella’.

Uit een zakje: Knorr witte saus (bij groenten)
Inhoud: Tarwebloem, aardappelzetmeel, plantaardig vet, zout, melkweipoeder, magere melkpoeder, melksuiker, gistextract, melkeiwitten, aroma (bevat tarwe), maltodextrine, citroensap, ui, nootmuskaat, foelie, witte wijnextract.
Zelf toevoegen: 250 ml melk

Hoogst eigenaardig en overbodig kant-en-klaarspul, want als er nou iets is wat je zo even hupseflups zelf kunt maken van ingrediënten die je toch altijd wel in huis hebt, dan is het dit wel. ‘Drogen is een natuurlijke manier om producten langer te kunnen bewaren en de optimale smaak te behouden’ zegt de firma Knorr. Dat haalt je de koekoek. Het hoofdbestanddeel van bechamelsaus is bloem. Inderdaad, een ‘droog’ product dat zo’n beetje eeuwig goed blijft in de keukenkast. Melk en boter gaan er ook door, even op smaak brengen en klaar is kees.

Tot mijn verbijstering ontdekte ik dat mijn antipakjesrubriek in Trouw al vijfenzeventig afleveringen gevorderd is, terwijl ik nog altijd de basissaus der basissauzen niet behandeld heb.

Nodig voor 4 personen:
40 g boter
40 g bloem
500 ml koude melk
snufje versgeraspte nootmuskaat
zout & peper uit de molen
evt: 1 laurierblaadje

Laat de boter smelten maar niet bruin worden in een pan met dikke bodem. Doe de bloem erbij, klop met een garde tot een dik papje en laat dit al kloppend een minuut pruttelen. Dit noemen we een ‘roux’ en is tevens de basis voor gebonden soepen. Giet op vrij hoog vuur in scheuten de koelkastkoude melk erbij en blijf kloppen tegen eventuele klontjes tot de saus dik wordt en begint te borrelen. Laat zonder deksel op heel laag vuur in 15 minuten gaar worden, onder af en toe roeren, indien voorhanden met laurierblaadje erin. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.

Tips:

  1. Het geheim? De combinatie van heet en koud. Dus hete roux met koude melk. Of gare roux uit de koelkast met kokendhete melk.
  2. Het kwartiertje sudderen is nodig om de bloemsmaak te laten verdwijnen.
  3. Nooit laten koken op hoog vuur, dan kan de saus een lijmsmaak krijgen.
  4. Te dik? Extra scheutje melk erbij. Te dun? Iets langer laten sudderen of voeg kaas toe, dat dikt ook in.
  5. Naar keuze uit te breiden met geraspte (harde) kaas of blokjes (zachte/blauwe) kaas, versgehakte tuinkruiden (peterselie/bieslook/dille), een lepel pittige Dijon-mosterd. Of fruit eerst een fijngesnipperd sjalotje en wat knoflook in de gesmolten boter.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Simpele linzensoep

Gazpacho met aardbeien

Oosterse broccoli

Vorig bericht: « HelloFresh
Volgend bericht: Kookboekje: Bewust koken zonder e-nummers »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN