Ik propageer graag het koken zonder pakjes en zakjes, maar Dinneke van den Dikkenberg gaat nog een stap verder. Die gooide naar aanleiding van het gifgidsje Wat zit er in uw eten haar leven drastisch om en besloot om voortaan geheel e-nummerloos te gaan koken. Dat resulteerde in een simpel uitgevoerd kookboekje, Bewust koken zonder e-nummers. Meer dan een stapel recepten en wat tekeningetjes in een ringbandje is het niet, maar wel reuze toegankelijk en zo oerhollands als het maar kan. Want zoals de auteur zelf zegt: De makkelijkste e-nummervrije maaltijd is een Hollandse pot van aardappels, groente en vlees.
Macaroni en bladerdeeg
Alle doodgewone gezinshits staan erin, van groentesoep tot pizza, van nasi tot raapstelenstamppot, van macaroni tot hopjesvla. Maar ook tomatenketchup, aardbeienjam, mayonaise en pindasaus. En appeltaart of bokkenpootjes voor bij de koffie. Zelfs bladerdeeg en slagroomijs maakt ze tegenwoordig zelf. Achterin het boekje staan bovendien een paar handige lijstjes met per supermarkt gerangschikte producten waar geen e-nummers inzitten, althans alleen van de supermarkten waar de auteur zelf haar boodschappen doet, bij de Aldi en de C1000, dus bijvoorbeeld Appie-adepten moeten het zelf uitzoeken.
Afgevallen met roomboter
Wat deze nieuwe manier van koken haar nu precies oplevert, behalve ‘de wetenschap dat ik mijn gezin een verantwoorde maaltijd voorzet’, staat er helaas niet bij, maar daar vertelt ze meer over in dit interview. Inclusief conclusie over haar switch van margarine naar roomboter: “Er gaat in ons gezin per week best wat roomboter door, maar toch ben ik in een jaar tijd 3 kilo afgevallen. Ook heb ik dit jaar nog geen migraine gehad.”
Komend voorjaar verschijnt er naar verluidt een deel twee. En er is ook een deel drie.
Dinneke van Den Dikkenberg, Bewust koken zonder e-nummers, uitgeverij De Banier, ISBN 9789033631146, € 9,95