Een van de vele activiteiten die ik ontplooi is foodstyling. Koken voor de foto. Voor mijn eigen kookboeken, waar ik er net weer met eentje bezig ben, maar ook voor tijdschriften. En dan kan een beetje bijscholing nooit kwaad. Zo ontdekte ik een geweldig leuk handboek, van twee Amerikaanse foodstylistes die al 25 jaar in het vak zitten. The Food Stylist’s Handbook heet het (ja, het is in het Engels) en ik heb het ademloos uitgelezen.
Lijm in plaats van melk
De technieken die Denise Vivaldo en Cindie Flannigan (van FoodFanatics) gebruiken staan nogal ver af van wat bij mijn weten in ons land gebruikelijk is. Natuurlijk, pasta gaat bij mij net iets eerder uit de pan dan al dente en diepvriesdoperwtjes ogen rauw het mooiste op de foto, maar na een dag fotoshoot kunnen al mijn buren gerust komen helpen opeten. Het gestylde eten van de Amerikaanse dames is daarentegen zelden eetbaar. Een hele kip gaat twintig minuten in de oven om vervolgens met bruinspray bijgewerkt te worden. Melk in de muesli? Dat is veel te dun, dat zie je niet. Dunne witte lijm werkt veel beter. En om het schaaltje lekker op te vullen gaat onderop een berg aardappelpuree of van dat dikke witte varkensvet. Echt, fascinerende lectuur.
Twintig kippen
De dames doen ook veel foodstyling voor Amerikaanse televisieshows, dat blijkt helemaal een wereld apart. Voor opnames van één tv-rubriekje over kip nemen ze voor de zekerheid twintig kippen mee, want voor je het weet ben je er doorheen. Het boek bevat heel veel praktische bedrijfsinfo voor mensen die er hun werk van willen maken, van marketing tot wetgeving, van tariefbepaling tot facturatiesystemen, van hoe je een persbericht schrijft tot wat er in je gereedschapskist hoort. Maar ook: hoe hou je eten fris en fruitig als de opnames uitlopen? En hèhè, aan het eind van het boek komen dan de echte foodstylingtrucs aan de beurt.
Meer dan peterselie
Opvallend is de humor waarmee het boek is geschreven. Of het nu gaat om het uitleggen wat het vak eigenlijk inhoudt (‘As you can see, there’s a lot more work to food styling than arranging parsley on a plate’), hoe je omgaat met vervelende opdrachtgevers (‘Develop a thick skin and a sense of humor and charge enough to make it worth your while’) of over tips over rekwisieten (‘That seventies fondue pot was a wedding gift the first time I got married. I got it in the divorce settlement’).
Nou, nog twee handige trucs dan. Avocado wordt niet bruin als je het insprayt met, nee niet met citroensap, maar met wodka. En guacamole voor de foto moet je nooit zelf maken maar kopen in de winkel. Neem dan wel altijd die met de meeste E-nummers, die oogt het mooiste groen.
Denise Vivaldo & Cindie Flannigan, The Food Stylist’s Handbook, uitgeverij Gibbs Smith, € 42,99