Een kookboek in stripvorm? Ha, dat moest ik hebben natuurlijk. Kook! De Basis heet het, en dat is ook precies wat het is: een basiskookboek bedoeld voor jeudige kokertjes, studenten, culibeten en andere beginners op het edele kookpad. Bij het openslaan van het boek val je al meteen met de deur in huis, want het schutblad is voorzien van getekende basisbenodigdheden, van deegwaren tot rijst, van blikjes tot olie, citroenen, peper en knoflook. Het schutblad aan de achterkant van het boek gaat dan weer over gereedschap. Handig natuurlijk, maar het oogt wel een beetje goedkoop, alsof het boek al vol was en er ojé, help, nog ergens plek gevonden moest worden.
Supersimpel
Slechts 34 recepten telt het boek, allemaal verspreid over twee pagina’s met een vast stramien: links een paginagrote kleurenfoto van het eindresultaat, rechts in zwart-witte striptekeningen (met af en toe een steunkleurtje erbij) hoe je tot dat eindresultaat dient te geraken. Supersimpel allemaal. Soms naar mijn smaak iets té simpel qua smaakmakers, maar ik ben al teveel gevorderd waarschijnlijk. Hamburgers gemaakt van rundergehakt met alleen peper en zout? Pff, die kunnen toch echt niet tippen aan mijn hamburgers.
Geen pakjes en zakjes
Van een eenvoudige tomaat-mozzarellasalade tot rucolapasta, van groene viscurry (toegegeven, met behulp van een potje groene currypasta) tot wentelteefjes, van een kipfileetje met mosterdroomsaus tot een mangosmoothie; met een minimale keukenuitrusting en een simpel voorraadje ingrediënten kan de enthousiaste leek al een hoop kanten op. En een stuk gezonder dan al die kant-en-klaartoestanden uit pakjes en zakjes.
Morgen een supersimpel recept uit het boek.
Keda Black, Kook! De Basis – stap voor stap leren koken in stripvorm, uitgeverij Terra, ISBN 9789089894496, € 14,95