• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 februari 2012

Draadjesvlees uit de Dutch Oven

Gisteren schreef ik al over mijn nieuwe ontdekking, die toch echt al heel oud is: de Dutch Oven, DO voor intimi. Een loodzware, gietijzeren ketel met handvat voor boven het vuur. Maar ik zette hem op een Frans houtkacheltje. Een echt onthaastingsrecept, want het duurt uren en uren. En het vlees moet ook nog een nachtje marineren. Het is een soort Boeuf Bourguignon, ware het niet dat er in het Franse dorpje waar ik zat geen champignons te krijgen waren, alleen uit blik, dus dan maar niet. Koop voor Frans-Hollands draadjesvlees mooi dooraderd (lees: vet, níet mager!) rundvlees om te stoven, of zeg tegen de slager erbij dat het om Boeuf Bourguignon gaat. In Franse supermarkten met voorverpakt vlees staat dat er gewoon op, handig zat.

Snij het vlees in dobbelstenen en laat de nacht tevoren marineren in een fles soepele rode wijn met wat stukken ui en wortel. Laurier en tijm erbij, zout en een lepeltje peperkorrels. Daar wordt het vlees straks lekker mals van.

Laat het vlees de volgende dag goed uitlekken, dep eventueel droog met keukenpapier en bak op hoog vuur aan in boter.

Dat bleek niet te werken in de Dutch Oven (DO), die is meer van het geleidelijke genre, dus doe dat op het gas in een koekenpan, in porties. Warm intussen de wijn (zonder groente) een beetje op, dan schrikt het warme vlees straks niet van zo’n koude plens vocht. Doe het vlees in de DO, giet de warme wijn erop en de inhoud van een blik tomaten. Doe de marinade-groenten er weer bij. Het vlees moet bijna onderstaan, zoniet: scheutje heet water erbij. Deksel erop en op de houtkachel zetten.

 

Hoe lang? Tja. Dat is lastig te zeggen. Maar het gaat heel geleidelijk, dus zet het vlees liefst meteen na het ontbijt op. Bij ons stond hij 7 uur op de kachel voordat het vlees in malse, zachte draadjes uiteen viel, maar 8 uur had ook heel goed gekund, of zelfs 9 uur. Als het vlees eenmaal zacht aanvoelt, mag de deksel eraf, dan kan de saus inkoken, dat duurt ook rustig nog een uurtje. Ik zei het al, een onthaastingsrecept. Lekker met aardappelpuree en gestoofde wortel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Quiche met spinazie en blauwe kaas

Vlierbloesemsiroop

Hele vis ‘en papillote’

Vorig bericht: « Qvist Dutch Oven
Volgend bericht: Canard à l ‘orange uit de Dutch Oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN