• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 mei 2012

Pastagroenten

Al weken zien we Martine Bijl avond aan avond in een gezellig rood jurkje met witte stippen naast een onduidelijk brabbelende Italiaan de nieuwste Hak-trouvaille aanprijzen: PastaGroenten. Wat blijkt namelijk uit Hak-onderzoek? ‘80% van de Nederlanders eet minstens één maal per week pasta’, maar we blijven wat aankleding betref toch liefst trouw aan onze eigen gewoontes: ‘vooral veel groenten, in veel saus’. Dus ‘maakt Hak het ons makkelijk met het beste uit twee keukenculturen’.

Kant-en-klaar: HAK PastaGroenten in Italiaanse tomatensaus (mild)
Inhoud: Groenten 78% (tomaat, courgette, rode paprika, prei, ui, wortel), water, tomatenpuree 6,5&, suiker, natuurazijn, gemodificeerd zetmeel, zout, knoflook, kruiden (basilicum, oregano, marjoraan, tijm), specerijen.

Ah, dubbel jeugdsentiment! Mijn kinderjaren waren doordrenkt van luisterliedjes. Miel Cools, Elly en Rikkert en vooral Martine Bijl kan ik nog altijd woordelijk meezingen. Zeg tegen mij ‘Makelaar Jansen uit Schagen’ en ik antwoord al zingend ‘Daar in het groene bieze-bieze-bos, bieze-bieze-bos’. Martine kwinkeleert echter al lang niet meer, die zit liever in een groen, groen knollenveld de potgroenten van Hak te promoten. Toevallig ben ik ook nog eens grootgegroeid met conserven. Pas op latere leeftijd heb ik ontdekt dat er zoiets bestaat als verse doperwtjes, ik kende ze alleen van achter glas, gezellig samen met miniworteltjes. Maar Hak is de doodgewone doperwt voorbij en zocht intussen naar nieuwe horizonten, groenteconserven zijn immers hopeloos passé. PastaGroenten dus, met tomaat, courgette, paprika en een verdwaalde (fusion?) prei.

Zullen we zingend in de keuken gewoon even zelf wat groente snijden?

Nodig voor 4 personen:
1 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 (rode) ui
1 blik gepelde tomaten
1 knoflookteen
1 eetl oregano
evt. wat verse tijm en/of rozemarijn
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen

Snipper de ui. Verhit wat olie in een hapjespan of braadpan en fruit de ui zachtjes, zonder te kleuren.
Snij intussen de paprika en courgette in kleine stukjes, snipper de knoflook, ris de verse tijm van de takjes en/of hak de rozemarijnnaalden fijn.
Doe bij de ui en fruit, nog altijd op laag vuur, alles een paar minuten mee. Giet het blik tomaten erbij en duw ze met de pollepel stuk.
Voeg oregano, peper en zout toe en laat zonder deksel een half uurtje sudderen.
Kook intussen pasta naar keuze al dente, giet af en ‘do as the Romans do’: meng de saus in de pastakookpan door de pasta en schep dan pas op borden.
Van mij mag er versgeraspte parmezaan over en als je hebt wat verse basilicum.

Tips:

  1. In de pot Pastagroenten zit ook prei. Heel Hollands, maar eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Neem dan liever een aubergine.
  2. Door de groenten eerst rustig aan te bakken in olijfolie krijgen ze meer smaak dan ze alleen maar te laten sudderen in de tomatensaus.
  3. Een blik tomatenblokjes kan ook, maar die zijn vaak van mindere kwaliteit dan hele (gepelde) tomaten. Een alternatief is om even de staafmixer op de tomaten te zetten.
  4. Een klodder rode saus op een berg pasta is heel Hollands. Italianen mengen saus met pasta in de pan, niet alleen mengt de saus dan beter, je hebt ook minder saus nodig en de pasta koelt niet af tot een aan elkaar klonterend geheel.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Alain Passard

Verse pasta

Jachtsaus

Vorig bericht: « Kookboek Chez Rachel
Volgend bericht: Gouden Tulp voor Het Nederlands viskookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN