• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 mei 2012

Cupcakes

Pakjesmakers zijn er altijd als de kippen bij om iets te verzinnen wat we nooit nodig hadden. Zoals mix voor cupcakes. Wacht even, die monsterlijk hoog opgespoten Amerikaanse gedrochten met hysterische kleurtjes en versierselen, die mode was toch al lang weer passé? Kennelijk niet. Waarom zou Dr. Oetker anders nu met een cupcakemix op de proppen komen? ‘s Lands beste tv-kok heeft een paar maanden geleden een cupcakeboek uitgebracht (Rudolph’s cupcakes) dat een dermate bestseller bleek, dat er zojuist alweer een nieuwe is verschenen, nu gewijd aan hartige cupcakes.

Kant-en-klaar: Dr. Oetker Basismix voor cupcakes naturel
Inhoud: Tarwebloem, suiker, zetmeel, rijsmiddelen (E575, E500), natuurlijk vanille aroma, aroma.
Zelf toevoegen: boter/margarine, eieren, melk.

Nee, dan vroeger. Toen had je geen cupcakes, maar cakejes. Keekjes. En als je jarig was, trakteerde je die in de klas. Met smaakjes of toppings? Welnee, gewoon met niks. We gaan dit Pinksterweekend maar eens subtiele cakejes bakken. Zonder mix. “Door de ideale bakeigenschappen bakken de cakejes laag en vlak zodat ze de perfecte basis vormen om te versieren” aldus Dr. Oetker. Maar ik wil geen platte cakejes. Ik wil gezellige bolle.

Nodig voor 12 stuks:
150 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter
150 g suiker
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (zie tip onderaan)
1 sinaasappel (alleen rasp)
evt. 4 eetl geschaafde amandelen
snufje zout

Oven voorverwarmen op 200°C. Smelt de boter en klop die met de mixer samen met de suiker en de vanillesuiker in een kom. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven. Voeg de eieren toe en klop opnieuw kort met de mixer tot een geheel. Voeg dan door een zeef bakmeel en zout toe. Niet meer mixen, maar met een grote lepel even luchtig omscheppen. Zet een muffinvorm (zo’n metalen plaat met 12 holtes) vol met 12 papieren bakjes. Vul met het beslag. Bestrooi desgewenst met amandelschaafsel. Laat in de oven in ±12-15 minuten mooi rijzen en goudgeel kleuren.

cupcakes-pak

Tips:

    1. Zelfrijzend bakmeel kun je ook vervangen door gewone bloem met een lepel bakpoeder erdoor gezeefd.
    2. Smelt de boter (geen margarine!) in de magnetron, in de opwarmende oven of in een pannetje op het vuur zonder bruin te laten worden. Altijd even laten afkoelen, niet loeiheet erdoor mixen.
    3. Eieren op kamertemperatuur, dan kan het mengsel niet schiften.
    4. Extra gezellig: in elk cakeje een stuk of 5 (diepvries)frambozen duwen.
    5. Ook lekker: scheutje sinaasappelbloesemwater erdoor, te koop bij Turkse/Marokkaanse winkels.
    6. Vanillesuiker maak ik altijd gewoon zelf: gebruikte stokjes indien nodig afspoelen, drogen op keukenpapier en in een pot suiker steken. Regelmatig omschudden en blijven bijvullen (met suiker en stokjes).
    7. Wie toch zo’n persé zo’n vetzoete topping wil: klop met de mixer 150 g roomboter (op kamertemperatuur), 150 g roomkaas naturel (op kamertemperatuur) en 100 g poedersuiker een paar minuten door elkaar tot ultraluchtig. Felle kleurtjes krijg je met een drupje levensmiddelenkleurstof erdoor. Spuit met een spuitzak met kartelmondje ferme toefjes op de cakejes. Versier met fruit/nootjes/hagelslag/taartversiersprinkels en laat dan in de koelkast even opstijven.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes, helemaal gewijd aan groente en het opmaken van alles wat je in huis hebt.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jalfrezi zonder kip

Noedelsoepje (in a jar!)

Tapas: brood met tomaat

Vorig bericht: « Hartige cupcake met sinaasappel
Volgend bericht: Stem op je favoriete culikalendercover! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN