• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 augustus 2012

Zelfgemaakte Nutella

Laatst stond in de krant dat Nutella is gesued door een Amerikaanse moeder die meende haar kinderen een evenwichtig ontbijt voor te zetten, tot ze ontdekte hoeveel verzadigde vetten er in de boterhampasta zitten. Werd ze smakelijk uitgelachen? Welnee. Fabrikant Ferrero moet van de rechter nu vier dollar boete betalen voor elke pot die de afgelopen vier jaar in de VS verkocht is, in totaal ruim drie miljoen dollar. Nu je het zegt, ik herinner me inderdaad commercials met blije kinderen die dankzij de melk en de hazelnoten zo voedzaam en gezond aan de ontbijttafel zaten. Hoofdingrediënt: suiker. Tja.

Uit een potje: Nutella
Inhoud: Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13%, magere cacao 7,4%, magere melkpoeder 6,6%, weipoeder, emulgatoren: lecithinen (soja), vanilline)

Ik dacht dat ik de Nutella-leeftijd al lang te boven was, tot ik in Frankrijk een variant voor gevorderden ontdekte. Althans, Nutella is zoals u weet een merknaam, ik bedoel chocolade-hazelnootpasta, maar dan met stukjes noot. ‘Aux éclats de noisettes’ heet het dan. Verschillende Franse supermarkten verkopen het onder hun eigen merknaam, herkenbaar aan de zwarte (lees: chique, volwassen) dop en dus die ‘éclats’. Die van Casino vind ik het lekkerst. Maar de potten zijn zo snel op, dat ik het toch eens zelf ging proberen.

Recept
Het was even oefenen voor ik de ideale verhouding had.

Met alleen pure chocola was hij te heftig voor op de ochtendboterham, dus er moest melkchocolade bij. Van teveel melk werd hij te korrelig, van te weinig viel er niets te smeren. De hazelnoten moesten beslist geroosterd worden voor het duidelijkste smaakeffect. Een likje boter bleek onontbeerlijk en volle melk bleek een prettiger mondgevoel op te leveren dan halfvolle melk.

Maar uitendelijk was ik eruit! Het ultieme recept voor de allerlekkerste Nutella (pardon, chocoladehazelnootpasta) mét stukjes is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gemberbier met rabarber

Yakitori

Oranje soep voor Koninginnedag

Vorig bericht: « Film Comme un Chef
Volgend bericht: Bah. Bakken met Canderel Stevia »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN