• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 augustus 2012

Bah. Bakken met Canderel Stevia

Het is groen en het lag ineens in de brievenbus. Een bus met Canderel Green poeder op basis van stevia-extract. Stevia is hip en happening, als u het nog niet wist. Het zoete plantje bestaat al sinds mensenheugenis, maar is pas sinds kort op de Nederlandse markt toegestaan als suikervervanger. Stevia levert maar een fractie van de calorieën van gewone suiker en in tijden waarin iedereen te dik is, lijkt dat een gat in de markt. Maar of dit nou de oplossing is, waag ik te betwijfelen…

“Lekker zoet en ideaal om mee te bakken” aldus het bijgeleverde persbericht. Ah, dat treft voor een oven- annex bakfanaat. Verder nergens bakinstructies of bakrecepten te bekennen, dus ik heb het voor de zekerheid even nagevraagd, maar je kunt het spul letterlijk lepel voor lepel gebruiken. Dus 1 lepel zoetstof in plaats van 1 gewone lepel suiker. Alleen weegt de zoetstof 10x lichter en bevat het 10x minder calorieën.

Dat vraagt om een test. Ik heb er mini-madeleines mee gebakken, je weet wel, van die cakejes. Op basis van boter, zelfrijzend bakmeel, ei en een snufje zout. In het ene geval met suiker (rechts op de foto), in het andere geval met Canderel Stevia (links). 50 gram suiker bleken 3 afgestreken eetlepels. 3 afgestreken eetlepels zoetstof bleek 5 gram te wegen. So far, so good.

Het deeg werd in twee afzonderlijke kommen bereid, volgens exact dezelfde methode, zelfs de mixertijd (3 minuten) was bij allebei identiek, en tussentijds werden de mixergardes speciaal afgewassen. Wat viel op? De Canderel Stevia loste mooi op in de gesmolten boter, de suiker niet. Nadat het ei erdoor geklopt was, bleek de zoetstofversie iets dunner van substantie dan die met suiker. Nadat het zelfrijzend bakmeel erdoor was geschept had die met Canderel Stevia een wat wonderlijke structuur, alsof de boel elk moment kon gaan schiften, wat het overigens niet deed. Het suikerdeeg was glad.

Uiteraard liep uitgerekend op dat moment meneer Koken met Karin even strategisch de keuken in om zoals gebruikelijk een likje deeg te proeven, maar dat viel vies tegen. Het deeg had een sterke nasmaak van (laurier)drop. Niet fijn.

Twee bakvormen gevuld en de oven in. Daar ontvouwde zich alras een vreemd spektakel. De canderelversie lag te sputteren in de vormpjes, alsof er teveel boter was gebruikt, terwijl de suikerversie braaf gestaag omhoog rees.

Na 10 minuten mochten ze uit de oven. De zoetstofzusjes bleken nauwelijks gerezen en glibberden de bakvorm uit. Qua visuele structuur leken ze niet op cake, maar alsof ze gefrituurd waren. Ik moest ze laten uitlekken op keukenpapier, want ze bleven baggervet aan je vingers plakken. Ook op de onderliggende bakplaat lag een laag vet. Heel eigenaardig.

En de smaak? Voor de zekerheid had ik wat extra proefkonijnen ingeschakeld in de vorm van nietsvermoedende theevisite die zonder nadere uitleg beide cakejes te proeven kregen. Eensluidende reactie bij de canderelmadeleines: ajakkes!! Rare bijsmaak die doet denken aan zoethout. Droog (vanwege al die eruitgelopen boter?). Maar het meest opvallende was dat ze niet eens zoet smaakten, eerder vaag hartig. Eh, dit was toch zoetstof?!

Heb ik iets helemaal verkeerd gedaan? Ik zou niet weten wat. Enfin. Ik heb het geprobeerd en de bus mag wat mij betreft in de vuilnisbak. Vooralsnog zie ik geen enkele reden om mijn bakgedrag aan te passen, integendeel. Maar ik heb dan ook niet a priori iets tegen suiker of de calorieën uit suiker. Ik geloof in een verantwoord eetpatroon, in zelf koken met in verse ingrediënten en dan kan een zoete verwennerij op z’n tijd helemaal geen kwaad (zeker niet van die MINIcakejes…). Laten we nou toch geen slanke wonderen verwachten van een poederzoetstof. Ook niet als er een of ander plantje inzit.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zomertaart (5 min.)

Sultana’s

Chocolade-petitfours

Vorig bericht: « Zelfgemaakte Nutella
Volgend bericht: Goeie Grutten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN