Ik kan er niks aan doen. Als ik een kookboekje Kip in handen krijg, dan zingt het in mijn hoofd meteen: ‘Kip, het meest veelziiiijjjjdige stukje vlees, kaas eh kist, kip’. Naar dat filmpje waar ik elke keer weer enorm om moet grinniken:
http://www.youtube.com/watch?v=73G39hyBOxg
Maar goed. Kookboek Kip dus, gewijd aan het wereldwijd meest gegeten dier, want gedoogd door alle religies. Wel laat het boek nadrukkelijk de plofkip buiten beschouwing en breekt een lans voor de biologische of op z’n minst vrije-uitloopkip. De recepten beginnen bij kippenbouillon en gaan dan via kipfilet en kippenlevertjes door naar de vleugels, drumsticks, poten en hele piepkuiken en kip. Veel klassiekers, van coq-au-vin tot bbq-drumsticks en van kippenlevertjesbruschetta tot hele kip in zoutkorst. Kipsaucijzen zijn er ook, kipfrittata en kipkroketjes. Je kunt kip stomen, stoven of konfijten. Knap om in zo’n klein boekje toch zo’n breed kipscala kwijt te raken. Inderdaad, wat u zegt: kip het meest veelzijdige…
Wijntip
Elk recept is bedeeld met een paginagrote foto, lekker ingezoomd op het gerecht. Ook heeft elk recept een wijntip, altijd handig. Verder eigenlijk geen poespas of gezellige verhalen à la ‘Dit recept komt van mijn oma/buurvrouw/collega/strandtenthouder in Tahiti’. Alleen af en toe als afsluiting een extra tip of suggestie wat er lekker bij is.
Basiskennis
Simpel boekje, prima recepten. Misschien niet altijd helemaal voor de beginnende kok, omdat de recepten duidelijk uitgaan van enige basiskennis. Dat je de oven al eerder moet hebben aangezet bijvoorbeeld. En soms moet je zelf aanvoelen hoe lang je spiesjes moet grillen tot ze gaar zijn, en moet je zelf maar kiezen of je nu aanbraadt in boter of olie, en hoeveel dan. Maar goed, verder niet zeuren, zeker niet voor zo’n kiplekker klein prijsje.
Morgen doen we een lekker kiprecept uit het boek.
Claartje Lindhout, Kip, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013662, € 11,00