• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 november 2012

Gewokte groente met noedels

Zoekend naar een gerecht in het nieuwe boek Veg! waar ik het gisteren over had, viel mijn oog op de ‘Winterse roerbak met Chinees vijfkruidenpoeder’. Ha, dat poeder had ik toevallig al in huis. Nu alleen de rest nog, een fijne berg groente. Alleen bleek ik bij thuiskomst de rode peper gegeten, had ik in tegenstelling tot wat ik dacht geen eiernoedels meer in huis, alleen mihoen, en bleek er ook ineens rijstwijn in te moeten, die ik ook niet in huis had, dus dat werd sherry. Ik weet het niet hoor, gaat het bij jullie thuis nou ook zo? Elke keer als ik braaf andermans recept probeer te maken, komt er van alles tussen. Enfin, ik geef hier het recept à la Hugh Fearnley-Whittingstall.

Nodig voor 2 (!) personen:
1 grote wortel
1 kleine pastinaak
100 g shiitake/kastanjechampignons
100 g spruitjes, schoongemaakt
2 nestjes snelkookeiernoedels (50 g)
2 el zonnebloemolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
½-1 rode chilipeper, fijngehakt (zonder zaadjes)
1 knoflookteen, fijngesneden
flinke snuf suiker
2 el sojasaus
2 el rijstwijn
½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 limoen
zout & peper

Snij de wortel en pastinaak* in dunne reepjes, de paddestoelen en spruitjes in dunne plakjes. Kook de noedels alvast gaar en laat uitlekken volgens aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in de wok, roerbak de ui 1 minuut. Dan de wortel en pastinaak erbij en 2 minuten roerbakken. Van Hugh moeten nu de paddestoelen erbij, maar ik zou toch echt eerst de spruitjes erbij doen (sorry Hugh) en de knoflook, en dan na een paar minuten als die taaie groene rakkers een beetje zacht beginnen te worden de champignons, want die gaan razendsnel. Breng goed op smaak met zout, peper en suiker. Nou blijkt Hugh in zijn recept die hele chilipeper vergeten (ah, wat fijn dat andere receptenschrijvers dat nou ook wel eens hebben!), maar ik was ‘m überhaupt vergeten te kopen (oeps), dus om toch de balans niet uit het oog te verliezen deed ik er wat chilivlokken bij uit zo’n molentje. Schep alle groente uit de wok. (Waar laat je die dan eigenlijk? Bijvoorbeeld in de pan waar de noedels in gekookt hebben, want die liggen namelijk intussen weer uit te lekken in een vergiet.) Draai het vuur onder de wok laag en voeg de sojasaus, rijstwijn (ik deed dus sherry, niet 2 lepeltjes maar gewoon lekker een scheut, maar Engelse lepels zijn zoals bekend sowieso veel groter dan de onze; heb je ooit Nigella op tv wel eens ‘een lepel’ ergens in zien doen? Juist, ik bedoel maar), vijfkruidenpoeder en de noedels toe. Roerbak een minuut, doe de groente terug erbij en schep alles op hoog vuur door elkaar. Schep in kommen en serveer met een stuk limoen om uit te knijpen.

*) Nu ik het recept overtyp, zie ik pas dat de pastinaak in plakjes had gemoeten! Terwijl ik enorm mijn best heb staan doen om er fraaie juliennereepjes van te maken. Had dus helegaar niet gehoeven. Geeft wel een fijn mondgevoel, die mooie reepjes, dat dan weer wel.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Veg!, lees hier mijn artikel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Antipakjesavond: kippakketjes

Gefrituurde uiringen

Makreelsalade met rabarber

Vorig bericht: « Kookboek Veg!
Volgend bericht: Chocolate chip cookies »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN