Hugh Fearnley-Whittingstall is in Engeland een fenomeen met eigen kookprogramma, The River Cottage. Helaas niet op de BBC maar op Channel 4, een zender die wij hier bij mijn weten niet kunnen ontvangen, dus voor ons is het vooral een meneer met een onuitsprekelijke naam. Zijn boek Veg! is zo te zien onderdeel van een serie, maar dit is de eerste die ik onder ogen heb. Dat doet hij duidelijk niet alleen; achterin bedankt hij om en nabij de 374 mensen voor hun medewerking. Volgens de inleiding staat hij bekend als carnivoor, maar hij heeft zijn best gedaan om er een compleet vegetarisch boek van te maken. Dus ook geen ansjovisje ergens tussen gefriemeld (hoewel die juist groenten zo kunnen oppeppen) of wat spekjes, neen, het is een boek met een missie. Gij Zult Minder Vlees Eten.
Het licht gezien
Hij heeft het zelf geprobeerd, je krijgt al lezende de indruk dat het enigszins tegen heug en meug was, maar hij is nu helemaal om. Hij heeft het licht gezien. Nu wij nog. En ik moet zeggen, hij heeft zich er beslist niet met een jantje-van-leiden af gemaakt. Het is een groot dik boek bomvol recepten, bijna allemaal ook nog op de foto, in een rustieke, doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg, lekker stoere stijl. En het ene recept klinkt nog lekkerder dan het andere.
Voorraadkast
De hoofdstukindeling is even wennen, zo bestaat het hoofdstuk ‘Troosteten & feestjes’ voor mij uit twee nogal verschillende eetomstandigheden. Is het in je uppie op de bank met een kom pompoensoep of is het groot uitpakken voor een huis vol mensen? Er zijn ook verleidelijke ‘Volle salades’ en stevige ‘Volle soepen’. Er is een hoofdstuk ‘Brood en zo’ (inclusief pizza) en (heel handig) ‘Eten uit de voorraadkast’, met frittata’s en linzen en bonen, en nee, dat is niet suf, integendeel, het oogt allemaal reuze smakelijk, zelfs de grappige ‘ketchupcurry’.
Mislukt
Alleen mislukte het eerste gerecht dat ik uit het boek maakte helaas jammerlijk. ‘In de oven gebakken bloemkool met citroen en paprikapoeder’ klonk zo heerlijk. Nou moet ik erbij zeggen dat mijn groenteboer geen gewone bloemkool had, alleen een romanesco, zo’n mooie groene puntige. Die is, weet ik nu, niet zo geschikt voor in de oven, want de uiteindes van de roosjes blakeren zwart, terwijl de stronkjes zelf nog taai blijven. Ze moesten dubbel zo lang in de oven als het recept aangaf en toen waren ze weliswaar beetgaar, maar te zwart om nog lekker te zijn. En mijn zwartgeblakerde braadslee is nog altijd niet van de schrik bekomen. Dat kwam mede door alle ingebrande citroensap, waarvan ik me afvraag of je dat er wel vooraf over moet doen, want het resultaat was wel erg zuur, en dan ben ik nota bene een een citroenfan.
Enfin.
Morgen een recept uit het boek dat wél een eclatant succes bleek. Want heus, aan HFW kan het niet liggen.
Hugh Fearnley-Whittingstall, Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013655, € 24,95