Waar zouden we zijn zonder eieren? Nergens, inderdaad. En het goede nieuws: ze bieden volop kansen voor wie aangewezen is op zacht voedsel. Zelfs de vegans onder ons hoeven nu niet meteen af te haken, die moeten even doorlezen tot onderaan, straks kom ik zelfs met een vegan ei-optie.
Maar laten we bij het begin beginnen: een gekookt ei in stukjes prakken en dan lekker opsabbbelen, dat valt goed te doen.
Nog zachter is natuurlijk het roerei. Het recept is te simpel voor woorden: 2 eieren losklutsen in een kommetje met wat zout, peper en een scheut room. Bakken in roomboter in een koekenpan en continu roeren. Zet het vuur niet te hoog, dan stolt het ei maar langzaam. Laat het vooral goed vochtig blijven. Geraspte kaas kan er trouwens ook prima door. Of op het eind wat heel fijngeknipte bieslook. En vervolgens gelukzalig opeten met een lepeltje. Kleine babyblokjes brood besmeerd met boter zijn er ook lekker bij.
Ik heb trouwens ook de roerei-variant geprobeerd uit het boek Comfort Food van Janneke Vreugdenhil. En zij heeft het naar eigen zeggen weer van kookschrijver Richard Olney (voor geïnteresseerden: hier zijn oorspronkelijke recept, met truffel). Een absurd omslachtig geheel met veel eieren (hele en dooiers), veel boter, veel room, gehannes met een zeef en au bain-marie. Volgens het recept geschikt voor 2 tot 4 personen maar ik heb het doodleuk in m’n eentje weggeslobberd.
Maar nu het beloofde vegan recept. Gebaseerd op de tofu-roereieren van Yotam Ottolenghi uit zijn laatste boek Simpel. Maar dan aangepast (lees: nog verder versimpeld en vooral zacht gemaakt).
Recept: snipper 2 uien fijn in de keukenmachine (of met de hand, maar het moet echt heel fijn!). Roerbak rustig 15 minuten in wat olijfolie in een koekenpan tot het lekker bruin is. Een snufje zout erbij wil nog wel eens helpen. Doe de helft over in een bakje voor de volgende keer. Roer 2 eetl rozenharissa door de pan met de resterende uien. Goed nieuws: sinds kort verkopen Nadia & Merijn die met hun merklijn Souq via Albert Heijn. En anders neem je iets anders pittigs. Snij vervolgens een kwart blok tofu in blokjes (van Yotam moet het met zijdetofu, maar dat kon ik zo snel niet vinden, dus ik deed het met gewone). Warm mee in de koekenpan en (dit is belangrijk voor de zacht-voedsel-eter), stamp fijn met de pureestamper. Die van de aardappels, inderdaad. Voeg eventueel een scheut kokend water toe om dat te vergemakkelijken.
Laat intussen 2 handen spinazie met wat water slinken in de magnetron, of in een pan op het vuur. Hak fijn (ook belangrijk, anders krijg je het niet weg) en schep erdoor, vooral ook met het groene vocht dat in de schaal of pan zit. Meng alles goed door elkaar, proef op zout en peper en kick de boel nog een beetje op met een kneep citroensap. Lekker als ontbijt maar vooral als lunch.
Genoeg eieren. Morgen gaan we het hebben over rijst.
Dit is alweer deel 8 uit een serie over zacht voedsel. En we zijn er nog lang niet.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips