• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 november 2012

Pepernoten (maar dan échte)

Ja hoor, al in september bereikte mij het eerste verzoek om een recept voor pepernoten. Dat kon ik nog makkelijk negeren. Maar ze bleven komen, de mailtjes: ‘Ik zou heel graag aan de slag gaan met het bakken van pepernoten, heeft u daar een recept voor? En dan heb ik ook nog eens voorkeur voor een beetje oudbakken noten en niet te vers (smakend)…’ Tja. Wat nu? Kijk, kruidnoten, daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken. Die knisprig knusprige knapperbolletjes waarvan je ongemerkt een hele bak leegsnaait, jaaa. Maar die taaie, bonkige pepernoten met opdringerige anijssmaak? Nou nee. Liever niet. Maar ik heb natuurlijk een dienende functie. En U snakt naar pepernoten.

Kant-en-klaar: Bolletje Oudhollandse pepernoten
Inhoud: Roggebloem, glucose, fructosestroop, water, suiker, rijsmiddel (E500), stabilisator (E420), anijsolie en tarwebloem.

Nee, dan de drie vrolijke dames van het prijswinnende kruidnotenboek Maak van de noot een deugd. Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf doen er helemaal niet moeilijk over. Hun boek is van vorig jaar, maar nu weer helemaal actueel. Een grappig kookboek is het, vormgegeven in campy jaren 50-sfeer maar vooral mudjevol recepten van, met en over onze vaderlandse trots: het kruidnootje. Maar de dames zijn niet te beroerd om tussen alle kruidnoten door ook, vooruit, één pepernotenrecept te geven.

Kijk, dat is nou een fraai staaltje van over je schaduw heen springen waarvoor ik alleen maar bewondering kan hebben. Daarom hierbij hun recept voor échte pepernoten.

Nodig:
125 g honing
75 g stroop
1 ei
150 g roggemeel
150 g tarwebloem
½ tl bakpoeder
2 tl gemalen anijszaad
1 tl korianderpoeder
1 tl kaneelpoeder
snufje zout

Meng de honing, stroop en het ei door elkaar in een grote kom. Zeef de overgebleven ingrediënten boven diezelfde kom en roer dat door het honingmengsel tot je een mooi deeg krijgt. Kneed met de hand verder tot een stevige bal, wikkel in plasticfolie en laat tenminste twee uur rusten in de koelkast, dan trekken de smaken van de specerijen mooi in het deeg.
Verwarm intussen de oven voor op 160 °C. Rol het deeg uit tot een dikke lap van circa 1,5-2 cm dik en snij er stukjes af. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Nee, weersta de neiging om balletjes te draaien, dan worden het alsnog vreemd smakende kruidnootjes. Bak de bonkjes in 10-15 minuten lichtbruin.

Tips:

  1. De term kruidnoot en pepernoot worden tot gekmakens toe door elkaar gehaald. Althans: kruidnoten worden vaak pepernoten genoemd. Andersom gebeurt niet of nauwelijks. Het schijnt allemaal begonnen te zijn in 1940, toen het tijdschrift Panorama een recept publiceerde van kruidnoten, maar er doodleuk ‘Pepernoten’ boven zette. Daarna was het hek van de dam.
    Op Needatzijnkruidnoten.wordpress.com wordt het verschil voor eens en voor altijd inzichtelijk gemaakt.
  2. Anijszaad lijkt op venkelzaad, al is dat laatste wat zachter en zoeter. Niet te verwarren met steranijs, en al helemaal niet met anijsblokjes (met suiker). Net als voor alle specerijenpoeders geldt: eenmaal gemalen holt het in smaak achteruit. Geen kiloverpakking aanschaffen dus. Het lekkerst is om zelf anijszaadjes fijn te stampen in de vijzel.P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Curry zonder kip

Coquilles met topinamboerpuree

Daslook chimichurri

Vorig bericht: « Nieuw van Jamie Oliver
Volgend bericht: KitchenAid keukenmachine »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN