Menigeen bewaart jeugdtrauma’s aan tot snot gekookte witlof. Mijn trauma is een witlof met ham/kaas uit de oven waar de kok de plastic velletjes tussen de ham vergeten was er eerst tussenuit te halen. Tja. Dan is een witlofsalade een beter idee. Met de ingrediënten uit de streekkrat van de Streekmolen waar ik het gisteren over had plus een beetje uit m’n eigen voorraad flanste ik in no time een heerlijke vegetarische maaltijdsalade in elkaar.
Nodig:
2 stronkjes witlof
1 flinke appel
Potje pompoenchutney
2 eieren
½ citroen
± 10-12 cornichons (kleine zure augurkjes)
1-2 eetl zilveruitjes
scheut plantaardige olie
peper en zout
Doe vier ferme lepels pompoenchutney in een grote kom. Maak wat vloeibaarder met het sap van de halve citroen en een scheutje olie. Geen olijfolie maar zonnebloem- of maïskiemolie. En let op dat hij een beetje fris is, ouwe olie ruikt en smaakt ranzig. Zonde van je salade. Kook de eieren hard en laat afkoelen. Pel en snij in stukken. Snij de witlof in dunne stukjes, de appel in blokjes, de cornichonnetjes in plakjes, de zilveruitjes in stukjes (of laat ze gewoon heel, daar valt ook een hoop voor te zeggen). Hussel alles door de pompoenchutneysaus. Proef! Zout en peper erbij. Te stroef? Meer olie/citroen erdoor. Te flauw? Meer cornichonnetjes/zilveruitjes. En voor de gezelligheid is het ook altijd een goed idee om er nog iets groens door te doen als je dat hebt, zoals peterselie of bieslook. Lekker brood erbij en je hebt een maaltijdsalade voor twee, of een voorafje/bijgerecht/lunchgerecht voor vier.