• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 juni 2014

Maanzaadmuffins van Delia

Mijn baklustige oog viel meteen op de maanzaad-citroenmuffins in het gisteren besproken bakboek van Delia, De Kunst van het Bakken. Volgens haar zijn ze een variant ‘op die van een beroemde koffieketen’. Dat zei mij niks, maar citroen en maanzaad vind ik allebei heerlijk, dus kom maar op. Volgens Delia zijn deze ‘lichter, natter en met veel en veel meer citroen en zonder alle additieven’. Ze waren zelfs voor een citroenfanaat als ik iets té citroenig, dus ik heb bij de tweede bakpoging de verhoudingen toch iets aangepast. Sorry Delia. Oh ja, en hoe zij uit deze hoeveelheiden 4 grote muffins weet te halen, is mij een raadsel. Dat moeten monsterlijk grote gedrochten zijn, terwijl ze er op de boekfoto toch best beschaafd uitzien. Ik maakte er 8.maanzaadmuffins

Nodig:
2 citroenen
25 g maanzaad
150 g bloem
1 volle theel bakpoeder
1 groot ei
40 g suiker
50 g gesmolten boter
2 eetl melk
snufje zout

Glazuur:
100 g poedersuiker
3-4 theel citroensap (van de citroenen van hierboven)

Oven voorverwarmen op 200 °C. Rasp de citroenen boven een grote kom, en pers ze dan uit. Hou 1-2 eetlepels apart voor het glazuur, doe de rest in de kom, samen met maanzaad, ei, suiker, melk en gesmolten (maar wel iets afgekoelde) boter. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven dezelfde kom. Schep snel (15 seconden) door elkaar, vooral niet kloppen of roeren, want dan worden ze juist níet luchtig. Je mag nog klontjes bloem zien zitten. Raar maar waar. Delia: ‘Let niet op het onregelmatige uiterlijk van het beslag, want dat maakt de muffins nou juist zo licht. Te veel mengen, dat is waar mensen de fout mee in gaan.’maanzaadmuffins

Zet 8 papieren vormpjes in een muffinbakvorm. Vul met het beslag. Bak ± 25 minuten in de oven tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Laat helemaal afkoelen op een taartrooster.

Glazuur: doe de poedersuiker in een kom en meng met net zo weinig (!) citroensap tot je een smeerbare massa hebt. Verdeel over de muffins. Zelf strooide ik er nog een pietsje maanzaad over, voor de gezelligheid. En de volgende keer doe ik ook nog wat gekonfijte citroenschilletjes. Maar dat hoeft dus allemaal niet.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek De kunst van het bakken van Delia Smith, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Havermoutkoekjes zonder bakmix

3x Kerstbakken

Mangochutney

Vorig bericht: « Delia’s Bakboek, De Kunst van het Bakken
Volgend bericht: Boergondische sferen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN