• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 december 2012

Kookboek Van het huis

Strategisch pal voor Antipakjesavond kwam het boek Van het huis uit. Het valt niet meer te ontkennen: doe-het-zelven in de keuken is een trend. Of je het nu zonder pakjes & zakjes, homemade, eigengemaakt, zelfgemaakt, huisgemaakt of van het huis noemt. Of zelfs ‘ambachtelijk koken’, zoals de ondertitel van dit uit het Frans vertaalde boek luidt.

Basisrecepten
En wow, wat een mooi boek is het. Zonder fratsen, maar met basisrecepten. Voor verschillende soorten brood, van volkoren tot en met brioche, en ook zo’n mooie korenaar. Yoghurt, verse kaas, mascarpone, ja zelfs tofu. Pasta, sauzen, kruidenboters, chutneys. Bouillons maar ook zelf inmaken en wecken, of het nu asperges zijn, tomaten of olijven. Rillettes, paté, tarama, huisgerookte zalm, mens nog aan toe wat krijgt een mens van dit boek enorme zin om aan de slag te gaan.

Instructietekening
Niks geen fancy gedoe, geen ellenlange ingrediëntenlijstjes, nee, terug naar de basis, maar dan toch zo uitgebeeld dat het er nergens oubollig of rustiek-ambachtelijk uitziet. Integendeel. Elke pagina is voorzien van een prachtige foto, en elk hoofdstuk wordt ingeleid met een grappige ouderwetse instructietekening. Er waren maar liefst vier auteurs voor nodig, maar dan heb je ook wat. En volgens het colofon hebben er ook nog eens vijf andere auteurs meegewerkt, waaronder bekende namen zoals Rachel Khoo, Keda Black en Laura Zavan.

Vertaling
Alleen blijkt ook hier weer dat kookboeken vertalen soms toch ook wat bewerken behoeft. Wat is nou ‘grijze peper’? Inderdaad, dat is de letterlijke vertaling van ‘poivre grise’, wat gewoon gemalen zwarte peper betekent. Of neem nou ‘vierkruidenpoeder’ (‘quatre épices’). In Frankrijk heel gangbaar, maar hier onbekend. Leg dan even uit wat die vier specerijen zijn (peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember of soms kaneel), of wat je ervoor in de plaats kunt gebruiken. Zo kun je hier in onze supermarkt wel makkelijk Chinees vijfkruidenpoeder vinden, waar dan als extraatje weliswaar anijs bijzit, maar wat ik me best goed kan voorstellen bij de confit de canard.

Confit
Jam, marmelade, koekjes (ohhh, palets bretons!), muesli, geconfijte vruchten, ijs, kruidenzout, kruidenolie, kruidenazijn. Sorry jongens, ik ben de komende weken onder de pannen, want dit is zo’n boek waar je letterlijk elk recept uit wilt gaan maken.

Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quevremont en Cathy Ytak, Van Het Huis, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013617, € 22,95

Hebben?
Onder abonnees van mijn Koken met Karin e-mailnieuwsbrief mag ik 3 exemplaren verloten. In de decembernieuwsbrief staat wat je moet doen. Nog geen abonnee? Meld je per mail aan via info@kokenmetkarin.nl (ACTIE INTUSSEN BEËINDIGD)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feuilleton antipakjeskookboek (3): de coverfoto

Kookboek Lekker Lang Jong

3x groentekookboek

Vorig bericht: « DVD Comme un chef
Volgend bericht: Cranberrysaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN