Ik ben geloof ik de laatste Nederlander die De Voedselzandloper niet gelezen heeft. De bestsellerhit van Kris Verburgh wekt in mijn omgeving wisselende reacties op, variërend tussen ‘Bij elkaar geraapt zootje van elkaar tegensprekende wetenschappelijke onderzoeken’ tot ‘Verrassend nieuwe inzichten’ en ‘Er zit toch wel wat in’. Natuurlijk, gezond eten is belangrijk. Maar hoe meer we ingewikkeld doen over wat er nu wel en niet gezond is, hoe slechter het met onze gezondheid gaat, zo lijkt het wel. Bovendien vind ik het veel te vermoeiend om te onthouden wat je allemaal van deze of gene deskundoloog niet mag eten. Ik hou het liever bij mijn eigen motto: ‘Alles mag, mits gevarieerd en niet in idiote hoeveelheden.’ Gezond zat.
Kookboek
Maar nou zat ik laatst bij een diner in een restaurant ingeklemd tussen twee heel leuke dames, Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk, die smakelijk zaten te vertellen dat ze een kookboek hebben geschreven op basis van De Voedselzandloper. Lekker lang jong, heet het. Uitgeverij Bert Bakker, van die zandloper dus, zag er vreemd genoeg geen brood in, maar auteur Kris Verburgh zelf was gaarne bereid om het boek aan te bevelen en de inleiding te schrijven.
Broodmandje
Wat blijkt nou? Je moet het allemaal met een korreltje zout nemen. Ondanks het feit dat brood bijvoorbeeld volgens Verburgh geen goed idee is, snoepen beide dames doodgemoedereerd wel van het heerlijke broodmandje. Moet kunnen, vonden ze allebei. Het gaat er namelijk niet om dat je bepaald eten niet meer mag, maar dat je beter ermee kunt minderen ten behoeve van andere, ‘gezondere’ alternatieven.
Het zandloperprincipe
Het kookboek bevat een overzicht van de theorie. Aan de verkeerde kant (lees: de bovenkant van de zandloper) staan frisdrank en fastfood (uiteraard), melk, yoghurt, brood, aardappelen, pasta, rijst, rood vlees, zoetigheden, zout, suiker, boter maar ook margarine. Aan de goede kant (lees: de onderkant van de zandloper) staan voedingssupplementen (huh?), suikervervangers (bah…), chocola, noten, vette vis, eieren, kaas (dat dan weer wel!), havermoutpap (yuk!), soja, peulvruchten, fruit, groenten, paddenstoelen, vers sap, rode wijn (fijn), koffie (verrassend) en groene thee.
Lekkere recepten
Kijk, dan haak ik alweer af, want wat een gedoe. Bovendien is de cover ook niet speciaal heel lekkermakend, met prominente woorden als havermout en sojayoghurt. En is dat nou het silhouet van een zwangere vrouw of een man met bierbuik? Erg jammer, want het kookboek staat wel degelijk bomvol heerlijke dingen. Havermoutpannenkoekjes met bosbessen, boerenkoolchips, rode linzendip met kerrie, auberginerolletjes met gedroogde tomaat, paprika gevuld met broccoli en zalm, ja zelfs chocoladetaart met hazelnootbavarois en frambozen, hmm. Het klinkt niet alleen lekker, het staat ook allemaal aangenaam sappig op de foto in een frisfruitige, luchtige vormgeving. En niemand die het ziet als ik de amandelmelk stiekem vervang door gewone melk, de agavesiroop door suiker en de sojayoghurt door lekkere volvette yoghurt van de Turk, toch? Sttt, niet verder vertellen…
Morgen het recept van die gevulde paprika’s uit het boek.
Clara ten Houte de Lange, Nelleke van Lindonk, Lekker lang jong, Recepten op basis van De Voedselzandloper, ISBN 9789079679140, € 18,50