Lente? Het is nog lang geen lente. Zeker niet op eetgebied. Nog niks te bespeuren in de winkel, nu ja, behalve raapsteeltjes dan. Verder is het overal nog volop knollen en wintergroenten. Dus dan is het zaak om een en ander gewoon slim te combineren. Een lente-achtig gerecht met winterse ingrediënten. Want mijn eigen huis lag nog vol met allerlei oerdegelijk spul, terwijl de zon smeekte om iets lichts en luchtigs. En vegetarisch. O ja, en eieren, die had ik ook nog over. Dan is 1+1 al snel 3. Een voorjaarsfrittata met restjes groente dus.
Artisjoksmaak
In dit geval een zoete aardappel en twee handjes topinamboeren alias aardperen. Je weet wel, die knollen die helemaal niet knollig smaken, maar naar artisjokken. Wat meteen ook weer reuze bijdraagt aan het on-winterse gevoel. Verder had ik nog ergens een rode ui dus die mocht ook meedoen. Geschild en geblokt danwel geschijft mocht de hele boel omhusseld met wat olijfolie, zout en peper een half uur in een hete oven (200 graden) tot alles gaar en zacht was. Intussen in een grote kom eieren loskloppen, ik nam er vier, maar zes is ook goed, hoe meer hoe beter. Een kontje oude kaas erbij geraspt, nog wat treurige lente-uitjes (lente!) in ringetjes en daar dan weer die gare groente* doorheen scheppen.
Oven
In een hete koekenpan met drupje olie eventjes op het gas en daarna met pan en al (mits het handvat eraf kan danwel hittebestendig is!) 5-10 minuten in de oven die je namelijk nog niet had uitgezet tot de boel mooi gestold is. Eten met lekker brood en misschien nog wat sla-achtigs. En dan gaan zitten smachten tot het echte verse voorjaarsspul weer arriveert.
*) Had ik al gezegd dat je deze groenten moeiteloos kunt vervangen door willekeurig welke andere groenten die je nog hebt liggen? Dit is maar een voorbeeld, we hebben het hier namelijk over een improvisatiegerecht-waar-je-alle-kanten-mee-uit-kunt.