2016 mag dan een heel jaar lang het jaar van de bonen zijn, zelf hou ik het voorlopig eerst maar eens op een maand vol bonen. En bonenrecepten. Voor wie bij bonen meteen, al dan niet zuchtend, denkt aan die eeuwige erwtensoep en afgezaagde chili con carne, heb ik goed nieuws: ik trap maar meteen ongebruikelijk af met een cake. Bonen in de cake? Jazeker. Die zorgen voor een aangenaam smeuïge substantie en als u het de visite of uw kieskeurige kroost er niet bijvertelt, zullen ze dit ingrediënt nooit en te nimmer raden. Uit het boek Bonen! van Joke Boon had ik al eens appelmuffins met grauwe erwten gemaakt, en die waren een openbaring, zo lekker. Wie het wil proberen, het recept staat op mijn weblog.
Voor mijn vijfweekse bonenserie in de krant koos ik een ander fijn cakerecept uit het boek, cake met adukibonen. Kleine, snoezig paarsrode boontjes met een wit streepje die vrij zoet van smaak zijn. Afkomstig uit Azië en hier gewoon te koop in de natuurwinkel, waar de bonenliefhebber trouwens sowieso z’n hart kan ophalen. In Japan maken ze er een soort zoete pasta mee, ‘anko’, die wordt verwerkt in allerhande zoetigheden. In het bonenboek is dat ook de volgorde van het recept: eerst anko maken, en wat u niet op een rijstwafel smeert of door de yoghurt lepelt, schept u door de cake. Maar ik bedacht een rechtstreeksere methode. Bovendien hou ik van stukjes en dingetjes in een cake, zeker als die gebakken wordt in een saaie rechthoekige vorm, dus ik liet het pureren van de abrikozen achterwege en voegde extra noten toe. Het Chinese vijfkruidenpoeder geeft een kruidig anijs-accent en is eventueel te vervangen door een lepeltje speculaaskruiden of kaneel.
Zelf maken?
Nodig voor 1 cake
75 g gedroogde adukiboontjes
150 g bloem
100 g gedroogde abrikozen
100 g gemengde noten (ongezouten)
125 g suiker
125 ml zonnebloemolie
3 grote eieren
1 (pers)sinaasappel
2 theel bakpoeder
½ theel Chinees vijfkruidenpoeder
Doen:
Zet de bonen 8-12 uur in de week in een pan met ruim koud water. Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe in een kommetje. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Pers hem uit en meet 100 ml af (drink de rest op). Giet ook in de kom, schep alles om en laat 2-3 uur weken. Kook de bonen in het weekwater in ± 45 minuten gaar – proef er eentje om te checken. Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de oven tijdig voor op 180 °C. Vet een cakeblik (1 liter) in met wat olie, bekleed de bodem met een reep bakpapier, vet nogmaals in en bestuif het geheel met wat bloem.
Maal de noten grof (lees: gruis met bonkjes) in de keukenmachine, doe over in een grote kom. Voeg de abrikozen met sap eraan toe. Doe nu de gare boontjes, suiker en zonnebloemolie in de keukenmachine – tussendoor schoonmaken hoeft niet – en maal tot een glad, paarsbruin gespikkeld geheel. Mix vervolgens de eieren erdoor. Giet dit vloeibare mengsel in de kom met noten-abrikozen en schep alles goed door elkaar. Zeef bloem, bakpoeder en vijfkruidenpoeder erboven en schep alles tot een geheel. Giet het beslag in de cakevorm. Zet hem iets onder het midden van de oven en bak de cake gaar en goudbruin in ± 45 minuten. Check met een satéprikker, die moet er nét niet meer nat uitkomen. Laat 10 minuten staan, stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen.
Tips:
- Gebruik altijd verse (lees: niet-ranzige) zonnebloemolie.
- Wie geen keukenmachine heeft prakt de bonen fijn met de pureestamper en hakt de noten met een groot mes in brokstukjes.
P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn tijdelijk gestopt, want ik ben een maand lang in de bonen. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .