• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 mei 2013

Cursus kookboek schrijven (deel 5: manuscript)

“Een onvoltooid manuscript op je tafel hebben brengt een verschrikkelijke spanning met zich mee. Je drijft in een storm, zonder hulp. Je schrijft nog elke dag, verandert kleinigheden aan de tekst. Je moet doorgaan, je bent aan het watertrappen, je weet dat je je moet redden, en je weet ook dat je langzaam zwakker wordt. Niemand kan helpen, want niemand weet hoe. Je hand schrijft in water. Er blijft niets van over.” Nee, dit is geen tekst van mezelf, maar van Dan Sleigh uit het boek Stemmen uit zee, dat ik toevallig net aan het lezen ben tussen alle kookboekschrijfbedrijven door. Aan het woord is een zeventiende-eeuwse administrateur die de historie van Kaap de Goede Hoop probeert op te schrijven. En daar overigens hopeloos mee vastloopt.

Geprinte A4-tjes
Zoiets dreigt als je niet oppast ook met een kookboek snel te gebeuren. De hele bups uitprinten is weliswaar niet goed voor de bomen en het milieu, maar is wel onvermijdelijk omdat je op enig moment op het scherm werkelijk door diezelfde bomen het bos niet meer ziet.

cursus1
Met een hele stapel uitgeprinte A4-tjes voor je neus zie je tenminste welke zinnen niet lopen. Waar zaken ontbreken. Waar je misschien juist nog wat overvloedige tekst moet schrappen. Ook nu ligt het gevaar op de loer dat je er nooit mee klaar komt. Want feitelijk is een boek nooit af. Het kan altijd beter, beknopter, scherper, treffender.

Deadline
Bij een kookboek heb je dan ook nog het punt dat je gaat twijfelen of je een bepaald gerecht niet tóch nog een keertje moet maken omdat je ineens een briljante culinaire ingeving hebt gekregen. Maar op enig moment moet je besluiten dat het genoeg is. Een duidelijke deadline van de uitgeverij wil in dat geval ook wel eens helpen. Je móet het gewoon inleveren, omdat je eigen redacteur staat te trappelen om aan de slag te gaan, en er bovendien een externe corrector is ingeboekt die aan de slag wil. Vooruit met de geit. Na een aller-, allerlaatste blik druk je dus maar op de verzendknop. Op hoop van zegen.

In de hierna volgende aflevering 6 van deze snelkookcursus gaan we het hebben over hoe je een fotoshoot voorbereidt. Want ook daar komt het een en ander bij kijken.
Terug naar aflevering 1 (schema), 2 (recepten), 3 (testen) en 4 (puzzelen).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tools for cooks

Cursus kookboek schrijven (deel 3: testen)

Nieuwe kookboeken herfst 2011

Vorig bericht: « Vierkazensaus
Volgend bericht: Cursus kookboek schrijven (deel 6: boodschappen) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN